2024. április 19., péntek

Már a karácsonyra készülnek

Kézzel készített ajándékok a Bárkából

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központban szerteágazó munka folyik. Az értelmileg vagy testileg hátrányos helyzetű fiatalokat foglalkoztatják úgy, hogy érezzék, a társadalom értékes tagjai. A napközis foglalkozást is magában foglaló szolgáltatás berkeiben működik a Fénybárka is. Az önkormányzati finanszírozású intézménybe a fiatalokat a község falvaiból is utaztatják, és közel két éve Horgoson is megnyílt a kihelyezett tagozat, aminek eredményeképp onnan nem kell a fiataloknak beutazniuk Magyarkanizsára. Ott a közelmúltban a helyi Kárász Karolina Általános Iskola is bekapcsolódott a munkába.

A hátrányos helyzetű fiataloknak, főként romáknak tanodát indítottak, amely abból áll, hogy a tanítás után ebédet kapnak az iskolában, majd onnan a Fénybárkába veszik útjukat, ahol két szakmunkatárs, Kiss Tímea és Piri Edina foglalkoznak velük, hogy segítsék a felzárkóztatásukat. A tanulást helyezik előtérbe, de közben sokat játszanak. Fejlesztőpedagógiai módszereket alkalmazva a felzárkóztatás az elsődleges cél. Mindeközben Magyarkanizsán már a karácsonyra készülnek, ahogy minden évben ilyenkor. Volt, amikor mézeskalácsot sütöttek eladásra és a támogatóiknak ajándékba, aztán a futó- és úszómaratonra is készítettek érmeket, mert gölöncsérműhelyük is van, ahol most épp karácsonyi ajándékokat készítenek. Néhány évvel ezelőtt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból különböző, gipszből készült öntőformákat kapott a napközi. Ezeknek a formáknak a felhasználásával, viszonylag egyszerűen, részletgazdag figurákat lehet önteni. Az alapanyag folyékony agyag, ezzel dolgoznak most a fiatalok, szemmel láthatóan nagy örömmel. Kávai Eleonóra, a Fénybárka munkatársa elmesélte, hogy a karácsonyi ajándékok gyártását már megkezdték, és mindig élvezettel gyönyörködnek benne, mi minden kerül ki a kezük közül.

– Lelkesen fogtunk munkához. A negatív, száraz gipszformába betöltjük a folyékony öntőmasszát, a falán az agyagréteg megtapad. Száradás után pedig óvatosan ki lehet emelni a formából a figurát. Ezek után már csak össze kell illeszteni az esetleg különálló darabokat. Amikor teljesen kiszárad, kiégetjük. Bár ezek a kedves figurák nélkülözik a művészi mélységet, elkészítésük nagy örömöt hozott a napközi mindennapjaiba – mesélte a kézműves-foglalkozást irányító Nóra.
– Nem is gondoltuk, hogy ekkora sikere lesz az öntvényeknek. Fiataljaink nagy szeretettel dolgoznak, veszik kézbe a különböző mesebeli figurákat, angyalokat formázó szobrocskákat. Mivel szakember híján tökéletes mázat nem tudtunk készíteni, úgy döntöttünk, hogy a napközis foglalkozások alkalmával, akik nem tudnak részt venni az öntés folyamatában, esetleg kiszínezhetik az elkészült alkotásokat. Még a nevelők is lelkesen kapcsolódtak be a munkába, átszellemülten, gyermeki lelkülettel festettünk mi is – mesélte Nóra, aki elmondta, hogy ezt az örömöt szeretnék közkinccsé tenni, éppen ezért kínálják eladásra a figurákat.
A járványhelyzet miatt több időt töltenek együtt a családok, és közelednek az ünnepek is. Talán sokaknak kedves ajándék lenne egy-egy figura! Összeülhet a család, hogy közösen fessék ki, keltsék életre az alkotásokat. Karácsonyra a figurák korlátozott számban december 4-éig rendelhetők.

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ a Petőfi Sándor utca 44.-ben található, telefonon a 024/487-8870-es számon is lehet érdeklődni, és a Facebookon meg lehet tekinteni a fiatalok munkáit a Magyarkanizsa Fény-Bárka oldalon, ahol akár rendelni is lehet a karácsonyra tökéletes, kézzel készített munkákból.