2024. március 28., csütörtök
NEMZETEK LIGÁJA

Történelmi németverés

Neuer nem védett rosszul, mégis tehetetlen volt (Fotó: Beta/AP)

Neuer nem védett rosszul, mégis tehetetlen volt (Fotó: Beta/AP)

Nyolcvankilenc éve nem látott, 6:0-s pofonba szaladtak bele a németek Spanyolországban, a Nemzetek Ligája A divíziójának zárófordulójában. A 4. csoport győzteséről döntő összecsapást Joachim Löw legénysége várta jobb helyzetből, nekik az iksz is elég lett volna Sevillában, ám Luis Enrique csapata hamar más irányba terelte az eseményeket. A spanyol gólgyártást Morata szöglet utáni fejese indította el (17.), Ferran Torres pedig bő fél óra játék után megduplázta (33.) a hazai előnyt. A meccs már a nagyszünet előtt eldőlni látszott, Rodri ugyancsak egy szöglet után fejelt (38.) hajszálpontosan az egyébként jól védő Neuer kapujába. A Nationalelf vereségét Torres tette egyre kínosabbá, aki a második félidő derekán negyedóra alatt, két gyors kontrát befejezve jutott el a mesterhármasig (55., 71.), a megalázó szintű németverést a csereként beálló Oyarzabal hajrágólja (89.) tette teljessé a széteső német védelem közepette. Spanyolország a diadallal megnyerte a kvartettet, és ott lesz a jövő októberi négyes döntőben. Németország legutóbb 1931-ben kapott ki 6:0-s eredménnyel Ausztriától, ennél csak egyszer szenvedtek el súlyosabb vereséget, amikor Anglia 1909-ben 9:0-ra ütötte ki őket…

A csoport másik találkozóját, a Svájc–Ukrajna mérkőzést a helyi hatóságok közbelépése miatt nem játszották le, miután a vendégek keretében hét koronavírusos esetet regisztráltak az utolsó tesztelések alkalmával. A meccs sorsáról az UEFA dönt. A halasztott lejátszásában inkább az ukránok érdekeltek, hiszen ha Svájc 3:0-val megkapná a meccset, a két fél pontazonossággal (6-6) állna, az egymás elleni eredmények (2:1, illetve 3:0) pedig az alpesi országot favorizálnák.

A divízió 3. csoportjában Portugália a horvátok félidei vezetése után fordított és nyert, ám a kieső a csoportgyőztes franciáknál kikapó Svédország lett. A 3-3 ponttal álló horvátok és svédek egyaránt 2:1-re hozták egymás elleni hazai meccsüket, de előbbieknek –7 (9:16), míg az északiaknak –8 (5:13) lett a gólarányuk.

Az alsóbb szinteken is sorsdöntő meccseket játszottak az utolsó játéknapon. A C divízió 1. csoportjában Montenegró Ciprus 4:0-s kiütésével biztosította be elsőségét és ezzel a szintlépést. A D divízióban a feröeriek a máltai 1:1-gyel megőrizték első helyüket, a másik csoportban Gibraltár hazai pályán állta a sarat Liechtensteinnel szemben, amivel feljutott a C divízióba.

Nemzetek Ligája, 6. forduló, A divízió, 3. csoport: Franciaország–Svédország 4:2, Horvátország–Portugália 2:3. A csoport végeredménye: Franciaország 16, Portugália 13, Horvátország és Svédország 3 pont. 4. csoport: Spanyolország–Németország 6:0, a Svájc–Ukrajna mérkőzést nem játszották le. A sorrend: Spanyolország 11, Németország 9, Ukrajna (–1) 6, Svájc (–1) 3 pont. C divízió, 1. csoport: Montenegró–Ciprus 4:0, Luxemburg–Azerbajdzsán 0:0. A csoport végeredménye: Montenegró 13, Luxemburg 10, Azerbajdzsán 6, Ciprus 4 pont. D divízió, 1. csoport: Málta–Feröer szigetek 1:1, Andorra–Lettország 0:5. A csoport végeredménye: Feröer szigetek 12, Málta 9, Lettország 7, Andorra 2 pont. 2. csoport: Gibraltár–Liechtenstein 1:1. A csoport végeredménye: Gibraltár 8, Liechtenstein 5, San Marino 2 pont.