2024. március 19., kedd

Még nincs új helyszín

A társházigazda norvégok hétfői, a járvány és a szigorú helyi intézkedések miatti visszalépését követően továbbra sem lehet még tudni, hol játssza majd csoportmérkőzéseit a magyar és a szerb válogatott a decemberi női Európa-bajnokságon. Az európai szövetség (EHF) hétfőn még azt ígérte, hogy kedden közli a részleteket a 15 nap múlva rajtoló torna módosításait illetően, de az egyedül maradt házigazda dánokkal folytatott egyeztetések után kedden a honlapján annyi állt: várhatóan csak a hét végén derül ki, mi lesz a pontos menetrend.

A viadalra december 3. és 20. között kerül sor. A tervek szerint a dániai Herningben és a norvégiai Trondheimben rendezték volna a mérkőzéseket – a pandémia miatt korábban a norvégiai Stavanger és Oslo, illetve a dániai Frederikshavn kikerült a helyszínek közül –, s a szervezőknek most azt kell megoldaniuk, hogyan tudják az összes Eb-meccset Dániában lebonyolítani. Hétfői dán sajtóhírek szerint az új helyszín Kolding lesz.

A magyar női válogatottnak idén még egyetlen meccse sem volt. A tervek szerint a nemzeti csapat az Eb előtt Svédországgal találkozik két felkészülési találkozón a Göteborgtól északra fekvő Trollhättanban, jövő szombaton és vasárnap.

Obradović a halasztás mellett

A szerb válogatott szövetségi kapitánya, Ljubomir Obradović szerint a felelősségteljes döntés az lenne, ha a kontinensviadalt elhalasztanák, és jövő tavasszal, a márciusi olimpiai kvalifikációt követően, vagy esetleg júniusban bonyolítanák le.

A tervek szerint hétfőn kezdjük a közös edzéseket, sok válogatotthoz hasonlóan nekünk sem volt mérkőzésünk a világbajnokság óta, közel egy éve nem játszott együtt a csapat. A koronavírus mellett a sérülések is aggasztanak bennünket, sok a hiányzó. Nem folytathattuk a tavaly novemberben megkezdett munkát, nincs meg a folytonosság, állandóan változik a program, így rengeteg a hátráltató tényező. A felkészülés részeként Lengyelországban vendégszerepeltünk volna, de lemondtuk. Várhatóan Romániával játszunk majd két edzőmeccset, de még ez sem biztos. Kockáztatni nem fogunk, a lehetőségekhez és az összeállításunkhoz mérten szeretnénk a legtöbbet kihozni az Eb-szereplésből” – nyilatkozta a szakvezető.

Játszhat a Győr

Az EHF döntésének értelmében megrendezik szombaton a Győr–Budućnost mérkőzést a női BL-ben. A találkozó lejátszása a magyar csapatnál regisztrált újabb megbetegedések miatt került veszélybe, ám az ETO-nak megfogyatkozott létszámban is ki kell állnia.

Jelen pillanatban tizenegy felnőttkorú játékos áll Danyi Gábor vezetőedző rendelkezésére. A csapat kedden tudta újra elkezdeni a munkát. Klubunk folyamatosan tájékoztatta a kialakult helyzetről az EHF-et, valamint a Budućnostot is. A találkozóra a tervezett időpontban sor kerül” – olvasható a Győr honlapjának közleményében.

A Győr hét meccs után vezeti a csoportot, a montenegrói együttes jelenleg az ötödik.