2024. április 19., péntek

Elhunyt Bozsik Ferenc szobrász, fafaragó

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Bozsik Ferenc szabadkai szobrász, fafaragó, nyugalmazott fizika szakos tanár. Ő volt az, aki 1994. szeptemberében a szabadkai Városháza tornyán az ötágú csillagot keresztre cserélte le.

– Bátorságáról mindent elmond, hogy a miloševići éra legsötétebb napjaiban, sorozatos fenyegetések árnyékában vállalta az életveszélyes küldetést a magasban – írta Facebook-bejegyzésében dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke.

Bozsik Ferenc volt az első palicsi jégvitorlás tervezője és megalkotója. Térszobra áll a Palicsi-tó partján.

Egyik alapító tagja volt az Etnocamp népi hagyományőrző tábornak, tagja volt többek között a békéscsabai Nemzetközi Fafaragó Tábornak, a bácskossuhfalvi 9+1 alkotócsoportnak. Húsz éve érdemelte ki a Fafaragás Nagymestere díjat.

„Bozsik a lelke legmélyén érzi az idő és tér – ez esetben a forma – ilyen vonatkozásban létrejött kapcsolatát. Ezért is keresi oly lázasan, valami ősi ösztönnel azt az anyagot, amelybe már beleszólt a természet, de amely amorf lényével még mindig ott várakozik a meghatározatlanság, pontosabban: az időtlenség magzatvizében. Bozsik Ferenc mint egy igazi művészember – ösztönösen vagy tudatosan, mindegy – minden apró vagy nagyobb művével a veszendő világ, az elmúló világ lelkének részecskéit menti át a holnap, a jövendő számára – írta Bozsik Ferenc alkotásairól Deák Ferenc író.