2024. március 29., péntek

Az EU nem tanácsolja Magyarországnak az orosz oltóanyag használatát

Biztonsági aggályokat vetnek fel és rombolhatják a közbizalmat a koronavírus elleni orosz oltóanyag importjára és esetleges használatára vonatkozó magyar tervek, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - figyelmeztetett csütörtökön az Európai Bizottság.

Az európai uniós előírások szerint a Szputnyik V orosz vakcina használatát engedélyeznie kell az EMA-nak, mielőtt a huszonhét tagállam bármelyikében a szer forgalomba kerülhetne.
A brüsszeli testület szóvivője rámutatott: az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt.
"Ha a szigorú tudományos ellenőrzés hiányában állampolgáraink elkezdik megkérdőjelezni egy vakcina biztonságát és hatékonyságát, akkor sokkal nehezebb lesz elérni a lakosság szükséges arányú beoltottságát" - emelte ki.
Tudósok becslése szerint a lakosság mintegy 55 százalékát kellene beoltatni ahhoz, hogy kialakuljon a tömeges immunitás. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egy minapi, nyolcezer fős felmérés szerint azonban ennél kisebb hányadban nyilatkoztak úgy a megkérdezettek, hogy biztosan beoltatnák magukat koronavírus ellen.