2024. április 23., kedd

Tizenkétmillió adag vakcinát kötött le Magyarország

Megérkezett az orosz oltóanyag mintája Budapestre – Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres tesztelés

Mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le Magyarország, ez több mint 36 milliárd forintba kerül majd – közölte csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud. Ebben benne vannak az európai uniós szerződések is, és próbálnak az amerikaiakkal, az izraeliekkel, az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyalni, hogy a lehető leggyorsabban legyen vakcina.

Az a kapacitás, amelyből Magyarország rendelni tud a kínai és az orosz vakcinán kívül, mintegy 12 millió adag oltóanyagot jelent, három gyártónál. Ahogy lesz rá lehetőség, megrendelik és kifizetik ezeket. Az összes adag ára több mint 36 milliárd forint – jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely kifejtette: az AstraZeneca Oxfordban kifejlesztendő vakcinájából Magyarország 6,5 millió darabot kötött le, ami 3 millió 270 ezer adagnak minősül, mivel két oltásra van szüksége egy embernek. A Janssen Pharmaceutica amerikai vállalkozás harmadik engedélyezési fázisban lévő vakcinájából 4 millió 360 ezer adagot, a Pfizer 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából 4 millió 439 ezer adagot kötöttek le – közölte.

BUDAPESTEN A SZPUTNYIK V MINTÁJA

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön délután.

Magyarország az első olyan európai ország, amely ilyen oltóanyagmintát kap – tette hozzá.
Szijjártó Péter Facebook-videójában hangsúlyozta: mára mindenki számára világossá vált, hogy a legjobb, legbiztosabb megoldást a világjárványban a vakcina, az oltóanyag adja.

„Ezért a kormány minden létező erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrásból, a lehető legjobb és legbiztosabb minőségű, legjobb hatékonyságú és leggyorsabban elérhető vakcinát biztosítsuk a magyar emberek számára az életük és egészségük megvédése érdekében” – tette hozzá.

Tíz adag érkezett a Szputnyik V oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan –18 Celsius-fokon tartva – ismertette. Megjegyezte: így szállítják a magyar hatósági laboratóriumba is a mintákat, ahol az elkövetkező időszakban a magyar szakembereknek lesz lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák a vakcinát, és a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és esetleges engedélyezés ügyében.

Közölte: ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja.

„Ez is készül, és hamarosan itt lesz, és akkor a magyar szakemberek elkezdhetik az elemző munkát” – jelezte a külgazdasági és külügyminiszter.

TESZTELÉS A LEGINKÁBB ÉRINTETTEKNEK

Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel. A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni – fűzte hozzá.

A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik. Mint elmondta, az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg a teszteléseket.

Összesen 15 ezer feladatellátási helyen 191 ezer ember teszteléséről kell a kormányhivataloknak gondoskodniuk – közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ezért ezer kétfős csapat lesz, amelynek egyik tagja harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató.

A csapatoknak naponta átlagosan három helyen kell majd vizsgálatot végezniük ahhoz, hogy egy hét alatt mindenkit leteszteljenek – ismertette a miniszter.