2024. március 29., péntek

A virág mindig kelendő

A nagybecskereki Darusi virágüzlet immáron negyvenöt éve, három generáción át folyamatosan és sikeresen működik

A bolt előtt jártam, és szembetűnt egy újdonság, a virágautomata, melyből éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat vásárolni, úgy mint bármely más automatából. Nagyon ötletes, látszik, hogy lépést tartanak a korral. Az alkalmazottaknál érdeklődtem, kihez fordulhatok egy riportért, Kamrás Leona az illetékes mondták. Telefonon egyeztetünk és megtudom, hogy Leona éppen szülési szabadságát töli, mivel néhány hónapja megszületett első gyermeke.
Találkozásunkkor a kis Frida körül a délelőtti teendőket végzi, majd az anyósa átveszi a babát és beszélgetünk.

– A férjemmel 2016-ban Amerikában Mitchiganben ismerkedtünk meg. Mindketten egyetemisták voltunk, és én nyolc hónapig az Utazz és dolgozz vilászerte ismert egyetemistáknak szóló utazási ügynökség jóvoltából kint tartózkodtam. Egyébként Zentán a magyarországi Szent István Agrártudományi Egyetem kirendelt tagozatán tanultam kertészetet. Nagyon szerettem utazni és ezek a külföldi tapasztalatok arra is jók voltak, hogy most már értékelni és élvezni tudom a családi vállalkozás adta biztonságot. Másfél évvel ezelőtt kapcsolódtam be a családi virágüzlet mindennapi munkájába. Előttem a nővérem állta a sarat, amíg én utazgattam, most ő ment egy kicsit világot látni és tapasztalni, egy ideje kint él Németországban, ahol a bátyánk sikeres programozó szakember. Mielőtt vissza tértem a családi vállalkozáshoz, még két évet dolgoztam egy virágkötő mester boltjában Írországban szakmai tapasztalatok megszerzése céljából. Ott sokat tanultam a munka mellett. Végtelenül hálás vagyok neki, amiért önzetlenül megtanított a szakma minden fortélyára, ő maga hat éven át tanult Hollandiában és mára a szakma egyik elismert egyénisége lett. Amíg én kint tanultam, addig a férjem itt volt és tanulta a nyelvet, valamint futárként is dolgozott a virág üzletünkben.

– Mivel tudtátok ti ketten, a férjeddel leginkább segíteni a vállalkozást?
– Tökéletesítettük az online, az internettel kapcsolatos ágazatot, gondolok itt arra, hogy egyre jobban és zavartalanul működik a külföldiek álltal leadott rendelések menete, egyszerűbb és felhasználó barát lett a felület. A marketingen sokat lendített a férjem ilyen jellegű tudása. Most gyorsabban jutunk el a vásárlókhoz, pontosan és célzottan találnak meg az új vevők, a külföldi megrendések is megszaporodtak.
Leonától a családi vállalkozás múltjáról érdeklődtem, megtudtam, hogy a nagyapa, Darusi Pál kezdett bele. Tíz évig dolgozott az állami vállalatnál, és közben a termelést is vezette, mire bátorkodott a családi vállalkozást választani. Rózsákkal foglalkoztak leginkább, később Etelka, a nagymama is bekapcsolódott a munkába, ő elsősorban a boltban dolgozott tíz évig minden nap 7-től 19 óráig, majd amikor a nagyapa váratlanul 2003-ban szívrohamban elhunyt, akkor Szonya, az egyetlen lányuk, is feladta az addigi munkahelyét és csatlakozott a családi vállalkozáshoz.
Közben Leona javaslatára átautózom a termelés helyszínére, ahol a nagymama, Etelka és az anyuka, Szonya várnak. Szépen sorakoznak a fóliasátrak, most éppen krizantémokkal és őszirózsa bokrokkal vannak tele.

– Örülök, hogy a lányom átvette a boltban az értékesítéssel kapcsolatos teendőket – mondja Szonya –, így mosta termelésre tudok összpontosítani, és még édesanyám is melletem van. A családi ház is itt áll, ezért minden kéznél van.
Etelka, a nagymam csupa mosoly, megelégedve szemléli, hogy a sok és olykor nehéz munka eredményesen és bizonsággal folytatódik. Megérdemelt nyugdíját zavartalanul élvezheti, mert időben gondoslkodtak a nyugdíjas évekről.
– Folyamatosan fizettük a magas összegű nyugdíjalapot és társadalmi biztosításunkat, volt amikor nehezen ment, például a háborús időkben, de sikerült ezt fenntartani, ezért most jó a nyugdíjam – mondta.
Végezetül szó esik a mostani COVID–19-es időszakról.
– Nekünk ezzel nem volt gondunk, sőt, nagyon jó év az idei. A külföldön élők, mivel nem tudtak haza jönni, sokan rendeltek csokrot különféle alkalmakra. A itthoniak a karantén idején, sokan rendeltek a kertjükbe, az erkélyere virágot, amit mi kézséggel kézbesítettünk.