2024. március 29., péntek

Őszi iparművészeti szalon

A kétévenként megrendezett FORMA iparművészeti biennálék közti űrt betöltendő és a vajdasági iparművészekre a közérdeklődést ráirányítandó döntötte el az UPIDIV (Vajdasági iparművészek és formatervezők egyesülete) elnöksége, hogy – hagyományteremtő szándékkal – tagjai számára megrendezi az Első őszi iparművészeti tárlatot.

A kiállítás egy részlete

A kiállítás egy részlete

Hétfőn, november 9-én, Újvidéken a Vajdasági Levéltár kiállítóterében megnyitották a 43 szerző (formatervező, szobrász, festő, vitrázsművész, grafikus, textiltervező, fotóművész, divattervező, műépítész, könyvtervező és kreámiaművész) friss terméséből összeállított, tartományunk iparművészetének jelenét bemutató tárlatot.
A nagyméltóságú zsűri – Milijana Lazović, Vladimir Mitrović, Nina Popov, Aleksandar Radović és Snežana Subić – hat egyenrangú díjat adott ki: Miroslav Šilić, Dubravka Đukanović és Mina Cvetković Pavkov építőművészeknek közös munkájukért; Tatjana Dukić Pouč könyvtervezőnek; Aleksandar M. Lukić vitrázsművésznek; Nenad S. Lazić plakáttervezőnek; Sava Halugin akadémikus szobrászművésznek és Lennert Géza fotóművésznek az őszi tárlaton bemutatott alkotásaiért.

Lennert Géza: Éltető gyökerek

Lennert Géza: Éltető gyökerek

Az UPIDIV Elnöksége és Művészeti tanácsa ezenkívül a formatervezés és iparművészet terén kifejtett hetvenéves tevékénységéért különdíjjal jutalmazta Vojislav Terzićet, aki egykoron már az egyesület megalakításánál is ott bábáskodott, és igencsak szépkorú, ugyanis kilencen éves.
Életműdíjban részesült Smiljana Hadžić multidiszciplináris érdeklődésű, mindig friss ötleteket megvalósító iparművész.
A tárlat vizuális jellegének (logó, plakát, katalógus) megtervezéséért különdíjat kapott Danijela Vojkić fiatal grafikusművész.
A figyelemre méltó tárlat november 27-éig tekinthető meg a házigazda Vajdasági Levéltár nyitvatartási idejében.