2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Újabb korlátozások esedékesek

Pénteken ülésezik a válságstáb – Meghaladta a 6 ezret az egy nap alatt jegyzett fertőzöttek száma

Az előzetes bejelentések értelmében pénteken ismét összeül a köztársasági egészségügyi válságstáb, hogy megvitassa a rosszabbodó járványhelyzetet, és megfontolja az újabb korlátozások foganatosításának a lehetőségét. Sajtóértesülések szerint több intézkedés elrendelésének az indokoltságát is megvitathatják. Ezek egyike lehet a vendéglátó- és szórakozóhelyek, valamint egyéb, szolgáltatást nyújtó létesítmények nyitvatartási idejének további korlátozása, ezenkívül a vendégekként eddig előirányzott 4 négyzetméternek a növelése.

A belgrádi sajtó szerint az sem kizárt, hogy a válságstáb a tantermiről a távoktatásra való áttérést javasolja. Lehet, hogy ez csak a középiskolákat érintené, de nincs kizárva, hogy minden oktatási intézményre érvényes lehetne. Az is megtörténhet, hogy a válságstáb az otthoni munkavégzés további kiterjesztését indítványozza majd. Erről a napokban Branislav Tiodorović epidemiológus többször is nyilatkozott. Szerinte aki csak teheti, dolgozzon otthonról.

A Blic tudni véli, hogy továbbra sem kizárt az éjszakai kijárási tilalom elrendelése. Ana Brnabić kormányfő múlt vasárnapi nyilatkozata arra enged következtetni, hogy ezen intézkedés elrendelésének a lehetősége nem került le napirendről, noha a válságstáb egészségügyi szakértői a napokban visszafogott hangnemben nyilatkoztak a szóban forgó intézkedésről.

A szerbiai kormány vasárnap elfogadott és keddtől érvényes, a legtöbb létesítmény nyitvatartását érintő döntése december 1-jéig lesz hatályban. Brnabićhoz hasonlóan Mijomir Pelemiš infektológusnak, a válságstáb tagjának is az a véleménye, hogy amikor ilyen ütemben súlyosbodik a járványhelyzet, akkor nem indokolt várni az említett határidőig.

35 ÖNKORMÁNYZATBAN RENDKÍVÜLI A HELYZETMijomir Pelemiš a Večernje Novostinak nyilatkozva közölte, ha arra a megállapításra jutnak, hogy a járványhelyzet tovább romlik, azonnal új intézkedések foganatosítása válik indokolttá. A Covid–19 mindenkire veszélyes, nem tesz különbséget az emberek között, bárki megfertőződhet és bárki meghalhat a fertőzés következtében.

A friss járványügyi jelentés értelmében az utóbbi 24 óra alatt 18 980 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 6109 volt pozitív. A pozitivitás aránya 32,19 százalék. Lélegeztetőgépen 186 személy van. Az említett 24 óra alatt 29 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 1110-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 1,07 százalék. Jelenleg 5589 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 573 980 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből 104 097 eredménye volt pozitív.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet csütörtök délelőtt közzétett jelentésének értelmében előző nap a tartományban 1275 új fertőzést jegyeztek, ebből a legtöbbet, 459-et, Újvidéken. Jelenleg 35 helyi önkormányzatban minősül rendkívülinek a járványhelyzet – hárommal többen, mint egy nappal korábban – ezek a következők: Újvidék, Nagybecskerek, Mitrovica, Pancsova, Nagykikinda, Szabadka, Zombor, Palánka, Versec, Fehértemplom, Belcsény, Ópáva, Zsablya, Alibunár, Karlóca, Temerin, Kúla, Inđija, Ruma, Verbász, Óbecse, Ürög, Kevevára, Sid, Magyarcsernye, Antalfalva, Zichyfalva, Begaszentgyörgy, Szenttamás, Törökbecse, Titel, Törökkanizsa, Kishegyes, Hódság és Zenta.

A TANÁR IS MEGFERTŐZŐDHET

Az oktatásban dolgozók azt kérik, az állam ne csak a diákok és szüleik szemszögéből foglalkozzon az iskolákban uralkodó járványhelyzettel, hiszen ők is részei a rendszernek. Ana Dimitrijević, a Belgrádi Gimnáziumok Fórumának igazgató-helyettese az N1 tv-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a minisztériumtól az eddigiekhez képest jobb feltételeket követelnek a tesztelés tekintetében. Írásban eljuttatott kérvényükben arra kérik a minisztériumot, hogy az oktatásban dolgozókat a tünetek fellépését követően azonnal teszteljék, függetlenül azok súlyosságától, hiszen gyakran azt a 3-4 napot követően súlyosbodnak a tünetek, amikor az orvos még nem javasolta a koronavírus-teszt elvégzését.

– Korábban már kértük, hogy az influenza elleni védőoltás tekintetében a tanárokat is sorolják a megkülönböztetett társadalmi csoportok közé, de azt is, hogy a krónikus betegségben szenvedő kollégák kizárólag online órát tarthassanak, valamint azt, hogy a tanári üléseket online térben tarthassuk meg. Ebből semmit nem hagytak jóvá. Az elmúlt hetekben az államvezetés képviselői arról próbálták meggyőzni a közvéleményt, hogy a diákok az iskolákban vannak a legnagyobb biztonságban, hiszen az összes fertőzött számához viszonyítva kevés a fertőzött diák és tanár, valamint az intézkedéseket is betartják. Az utóbbi napokban viszont annak lehettünk tanúi, hogy mind több helyi önkormányzati válságstáb döntött a tantermiről a távoktatásra való áttérés mellett. Némelyik oktatási szakszervezet is egyetért az állásponttal, hogy az államvezetést kicsit sem érdekli az oktatási rendszerben uralkodó járványhelyzet – fejtette ki Ana Dimitrijević, aki szintén megfertőződött, ám elmondása szerint csak azt követően voltak hajlandók tesztelni, hogy súlyosabb tünetek alakultak ki nála. A tanárnő meg van róla győződve, hogy emiatt a hozzáállás miatt sokan fertőzötten mennek iskolába, beleértve ebbe a tanárokat.

Mind több a fertőzött egészségügyi dolgozó

A Banjica Ortopédiai Intézet munkatársai közül jelenleg 45-en fertőződtek meg koronavírussal – erősítette meg Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozó Zoran Baščarević igazgató, mondván, a járvány második hullámának ideje alatt 30 alkalmazott fertőződött meg. Az említett klinika jelenleg nem kapcsolódott be a Covid-rendszerbe, ám ennek ellenére is egyre nagyobb kihívás ellátni az összes pácienst, hiszen a 18 altatóorvosból jelenleg 9 dolgozik – magyarázta az intézmény igazgatója.

A múlt pénteki járványelemző sajtótájékoztatón elmondottak értelmében akkor 942 volt a fertőzött egészségügyi dolgozók száma országszerte. A hétfői értesülések szerint a zombori Dr. Radivoj Simonović Kórház alkalmazottjainak a fele, 83 személy, fertőződött meg.

Nyitókép: Nem zárható ki, hogy a válságstáb javasolja a tantermiről a távoktatásra való áttérést (Ótos András archív felvétele)