2024. április 19., péntek

Hat pilléren Szerbia gazdasága

Fehér könyv 2020: Csökkentek a külföldi beruházások, de a foglalkoztatottak száma nem változott – A járvány idején a vállalatok teljes bért csak az állam segítségével tudnának fizetni

Belgrádban tegnap bemutatták a Külföldi Befektetők Tanácsának (FIC) 2020. évi Fehér könyvét, melynek sarkalatos megállapítása, hogy Szerbiában mérsékelten, de stabilan javul az üzleti légkör. A kiadványban a Tanács leszögezi, hogy az ország gazdasági fejlődése hat pilléren alapszik, ezek a következők: szállítás, energiaipar, telekommunikáció, digitalizáció és elektronikus ügyvitel, ingatlanok és építkezés, munkaerő és emberi tőke. A pillanatnyi helyzet ellenére a FIC nem módosította elvárásait: fel kell gyorsítani a reformokat és az európai uniós csatlakozási folyamatot, meg kell teremteni a fenntartható pénzügyi konszolidációt és szavatolni a törvények végrehajtását.

Az idei Fehér könyv bemutatóján Ana Brnabić kormányfő kijelentette, hogy Szerbia gazdasága az idén a szélsőségesen nagy, rendkívüli költségeket is kibírta. Köszönetet mondott a Külföldi Befektetők Tanácsának, amiért a vírusjárvány első hulláma idején pénzt és felszerelést adományozott. Közölte, hogy a kormány becslése szerint Szerbia mínusz 1 százalékos GDP-csökkenéssel zárja az évet, de a cél az, hogy ez az érték mínusz 0,7 legyen, továbbá hogy a közadósság most a GDP 57 százalékának felel meg, a munkanélküliség pedig 7,3 százalékra csökkent. Kitért arra is, hogy az IMF előrejelzése szerint 2022 végére a gazdasági növekedés egészében megközelíti a 10 százalékot, ami arra utal, hogy Szerbia megtartja vezető szerepét Európában. A kormányfő jelezte, hogy az év végére várható a digitális vagyonról szóló törvény elfogadása, ami nagyban hozzájárul az üzleti légkör korszerűsítéséhez. Arra kérte a FIC tagjait, hogy nyissanak minél több fejlesztési központot az országban.

Mike Michel, a FIC igazgatóbizottságának elnöke arról beszélt, hogy a járványhelyzetben az idén Szerbiában mintegy 30 százalékkal csökkent a külföldi beruházások értéke, de a vállalatok zavartalanul működnek, s alkalmazottaikat is megtartották. A befektetői tanács előrejelzése szerint jövőre is kevesebb lesz a külföldről érkező befektetés, ezért fel kell gyorsítani a reformokat, hogy minél kedvezőbb üzleti légkör várja az érdeklődő külföldieket. A FIC vezetője kiemelte, hogy a befektetők a prioritások közé sorolják a gazdaság digitalizálását, és megelégedéssel nyugtázta, hogy a szerb kormány ugyanazokat a fejlesztéseket helyezi előtérbe, amelyeket a FIC: a biztonságot és egészséget, a joguralmat és a digitalizációt.

Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségvezetője jelezte: az EU nyárig kidolgozza a Szerbia és az egész régió támogatására szolgáló gazdasági intézkedéseket. A térség országainak rendelkezésére bocsátja a pénzalapokat és különféle beruházási kedvezményeket tervez.

A Fehér könyv idei kiadása a korábban alkalmazott értékelési rendszer helyett áttekinti, hogyan hatott a koronavírus-járvány az egyes szektorokra. Kiemeli: a Tanács támogatja a szerb kormánynak azt a törekvését, hogy az előállt helyzetben segítsen a vállalatoknak és egyéneknek, de hangsúlyozza: a segítségnek is megvannak a maga határai, ezeket pedig a költségvetési hiány és a közadósság képezi. A FIC nem vonja kétségbe az intézkedések kedvező hatását, de megállapítja, hogy a kormány az anyagi lehetőségek jó részét már kihasználta. Az eredmény kedvező, ezt az is bizonyítja, hogy a bruttó nemzeti termék csak enyhe arányban csökkent, mivel azonban a közadósság gyorsan növekszik, a további támogatások csak korlátozottak lehetnek.

A magánszektort súlyosan érintette a járványhelyzet, így nem jó megoldás az a kormányjavaslat, hogy a munkáltatók fizessenek teljes bért azoknak, akik a járvány miatt kényszerülnek távol maradni munkahelyükről. Ezt csak az állam segítségével lehetne megoldani – olvasható a Fehér könyvben.

Folytatni kell az intézményi reformokat, hogy a gazdaság visszatérhessen a fenntartható növekedéshez, és hogy biztosítsák a munkahelyeket. Szerbia makrogazdasági stabilitása szempontjából a legnagyobb kihívás az Európai Unióban bekövetkezett recesszió és a kereskedelmi háború, valamint a költségvetési hiány és a közadósság növekedése. A FIC emlékeztet arra, hogy az év első negyedében a közvetlen külföldi beruházások a 2019. évi szinten voltak, majd a járvány miatt ennek 70 százalékára csökkentek. A Tanács szerint nem reális arra számítani, hogy gyorsan visszaáll a korábbi szint. Várható, hogy az építőipar a privát kereslet csökkenése miatt a fémipar, a felszerelések és szállítóeszközök gyártása, valamint az IT-szolgáltatások pedig a kiviteli kereslet visszaesése folytán néz nehéz időszak elé. „Hosszú távon nem tartjuk valószínűnek, hogy a szerbiai gazdasági tevékenység az európaival ellenkező irányban haladjon; az EU gazdaságának gyors talpra állása kulcsfontosságú tényező Szerbia számára” – állapítja meg a FIC, hozzátéve, hogy az előállt körülmények miatt nem sokat változtatott tavalyi ajánlásain. Vissza kell állítani a költségvetési stabilitást, megállítani a közadósság növekedését, befejezni a közművállalatok átalakítását, bezárni a rosszul gazdálkodó állami vállalatokat, és folytatni az adóigazgatóság átszervezését, valamint növelni az infrastrukturális kiadásokat, beleértve az egészségügyi beruházásokat is.