2024. április 19., péntek

Kiakadtak a Facebook moderátorai

A Facebook több mint 200 moderátora nyílt levélben megvádolta a vállalatot, mert arra kötelezi őket, hogy a koronavírus-járvány ellenére térjenek vissza az irodákba. A Facebook moderátorai szerint a vállalat szükségtelenül kockáztatja az életüket csak azért, hogy profitot szerezhessen. Arra kérik az óriáscéget, hogy továbbra is engedélyezze az otthoni munkát, ezenkívül veszélyességi pótlékra is igényt tartanak – írja a BBC. A Facebook közölte, hogy a legtöbb moderátor valójában otthonról dolgozik, és ez így is marad a járvány végéig. Értékeljük a nyílt dialógust, de ennek őszintének kell lennie – mondta a vállalat egyik illetékese.

Az óriáscég még augusztusban bejelentette, hogy a munkavállalók távmunkát végezhetnek jövő nyárig. A Facebook azonban több ezer moderátort alkalmaz, akik hivatalosan más cégeknél dolgoznak. Ezek a munkavállalók azon fáradoznak, hogy a közösségi oldalon ne legyen olyan tartalom, ami a vállalat alapelveibe ütközik. A moderátorok nyílt levelükben megemlítették, hogy a Facebook mesterséges intelligencia segítségével próbálta kiszűrni a nem megfelelő tartalmakat, amikor azonban ez kudarcba fulladt, visszahívták őket az irodákba. Elmondásuk szerint a vállalat arra kötelezi őket, hogy térjenek vissza a munkahelyükre.

– A Facebook igényt tart ránk, ideje, hogy ezt elismerjék és elkezdjék értékelni a munkánkat. Kiábrándítónak tartjuk, hogy kockáztatják az egészségünket és a biztonságunkat csak azért, hogy profithoz jussanak – áll a levélben.