2024. március 28., csütörtök

Új intézkedéseket vezettek be Zentán

A községben 39-re nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma

A koronavírus-járvány zentai állapotáról, illetve az ennek megfékezése érdekében hozott községi intézkedésekről tartott ma sajtótájékoztatót Czegledi Rudolf polgármester, Sarnyai Rózsa Edit, a községi közigazgatási hivatal vezetője és Igor Stojkov, a községi képviselő-testület titkára. A polgármester arról számolt be, hogy jelenleg Zentán 39 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül ketten kórházi kezelésre szorulnak. Őket Szabadkán ápolják, a polgármesteri hivatal információi szerint nincsenek lélegeztetőgépen, az állapotuk pedig javuló tendenciát mutat. A polgármester elmondta azt is, hogy a fertőzöttek számának emelkedése szükségessé tette, hogy az eddigi intézkedéseket bővítsék, és ellenőrizhetőbbé tegyék. Mint mondta, a jelenlegi az utolsó lépés a rendkívüli állapot bevezetése előtt. Hangsúlyozta, hogy csütörtökön délelőtt újra megkezdi a működést az információs központ, amelyet egyelőre 9 és 13 óra között lehet hívni a korábbi (azaz a 024/655-452-es, illetve a 064/872-5320-as) telefonszámon.

Az újonnan meghozott intézkedéseket magyar nyelven Sarnyai Rózsa Edit ismertette. E szerint a zentai rendkívüli helyzetek törzskara a szerda kora délutáni ülésén elrendelte a védőmaszkok viselését zárt helyiségben, krónikus betegek számára nyílt téren is. Betiltanak minden összejövetelt, ahol öt főnél többen tartózkodnak, ez pedig a közterületek mellett a magánterületekre is vonatkozik, így például a játszóházak működésére is. A vendéglátó- és a szerencsejátékot szervező létesítmények este 9 és reggel 6 között nem tarthatnak nyitva. A fodrászati és kozmetikai szalonoknak sem kell bezárniuk, ahogy a sportolási lehetőséget biztosító létesítményeknek sem, a zárt medencében pedig 20 főre korlátozzák az egyszerre ott tartózkodó személyek számát. A boltok (a gyógyszertárak, a benzinkutak és az étel házhoz szállításával foglalkozó vendéglátóipari létesítmények kivételével) csak reggel 5 és este 9 között tarthatnak nyitva. A boltokban az alapterület nagyságától tették függővé, hogy egyszerre hány vásárló tartózkodhat bent. A vendéglátóipari létesítményekben egy asztalnál két személy ülhet, a vendégek számát pedig az alapterülettől függően korlátozzák. A zárt térben megtartott nyilvános művészeti és művelődési eseményeket illetően elmondta, hogy a vendégek jelenléte az este 9 és reggel 6 közötti időszak kivételével továbbra is engedélyezett lesz. A vallási szertartásokat is meg lehet tartani, a temetéseken legföljebb 20 személy vehet részt. Eközben a védőintézkedéseket, mint a fertőtlenítés, a maszkviselés vagy a távolságtartás, mindig be kell tartani.

Hozzátette, hogy a Zentai Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat gondoskodik a védőintézkedések betartásáról, fertőtleníti a közterületeket, és ők fogják biztosítani a község polgárai számára a fertőtlenítőszert, amely a helyi közösségekben lesz elérhető.