2024. április 19., péntek

Felkészülten a nehezebb időkre

A topolyai Községi Rendkívüli Helyzetek Törzskarának ülésén a járványhelyzet, a téli szolgálat és a népkonyha működése is napirenden volt

Topolyán felkészültek az elkövetkező, várhatóan nehezebb téli hónapokra. A Községi Rendkívüli Helyzetek Törzskara hétfő délutáni ülésén napirenden szerepelt az aktuális járványügyi helyzetre való felkészülés és a megelőzési intézkedések foganatosítása mellett a téli időszakra való felkészülés is. A Szatmári Adrián polgármester, egyben a válságtörzs parancsnoka által a járványügyi előírásokkal összhangban megtartott ülésen elhangzott a Komgrad Kommunális Közvállalat jelentése, miszerint a cégnek elegendő mennyiségű zúzott kő és ipari só van raktáron az utak járhatóvá tételére, ha arra szükség mutatkozna. Az előrejelzések szerint ugyanis a közeljövőben akár havazás is előfordulhat. A helyi közösség is csatlakozik a téli szolgálat munkafeladatainak ellátásához. Az ilyen közhasznú munkák végrehajtásáról szóló szerződést már aláírták az önkormányzat képviselővel. A szükséges pénz is elő van irányozva a költségvetésben, ha szükség mutatkozna felhasználására.


A törzskar ülésén elhangzott, hogy a Vöröskereszt községi szervezete is felkészült a közelgő télre. A népkonyha november elején megkezdte működését és naponta csaknem hatszáz adag melegételt osztanak ki. Szükség esetén 100 ágyat, 400 takarót és 7500 konzervet is biztosíthatnak a rászorulóknak. Üzemképessé tettek két élelmiszert szállító járművet is, ezek a télen a népkonyha által készített ételt szállítják a kiosztóhelyekre, de szükség esetén más feladatok ellátására is alkalmasak.
A Dr. Hadzsy János Egészségház illetékesének jelentése szerint az utóbbi két hétben hat új fertőzöttet regisztráltak Topolya község területén. Lehetőség van antigén- és PCR-teszt elvégzésére is az egészségházban. A COVID-rendelő munkaideje 7-től 17 óráig tart, de ha szükség mutatkozik rá, a munkaidőt meghosszabbítják. Ebben a rendelőben fogadják azokat a polgárokat, akik a koronavírusra jellemző tüneteket tapasztalnak magukon. Az esetleges torlódás elkerülése érdekében a 024/773-193-as telefonszámon jelentkezhetnek és egyeztethetnek az egészségügyi dolgozókkal.
Az ülésen elhangzott, hogy az egészségház hat megfelelő járművel rendelkezik, és előnyt élvez a kevésbé megközelíthető területekről érkező betegek szállításának a biztosítása. Elsősorban a művesekezelésre szorulók szállítását kell folyamatosan biztosítani, ami akkor okozhat gondot, ha a távolabbi településekre vezető utak télvíz idején, az időjárás rosszra fordulta esetén nehezen válnak megközelíthetővé.
Megállapítást nyert még, hogy folyamatos a közterületek fertőtlenítése. Kedden és pénteken végzik a fertőtlenítést a város területén. A Komgrad Közvállalat illetékes ebben, és ezt a korábban már bevált gyakorlatot a jövőben is folytatja.