2024. április 18., csütörtök
NEMZETEK LIGÁJA

Szerencsére is szükség lesz

Nem csak a szerb válogatott teljesítményén múlik, hogy a Nemzetek Ligája B divíziójának 3. csoportjában mi lesz a Sasok sorsa a ma esti zárófordulót követően. Ljubiša Tumbaković csapata a négyest vezető Oroszországot fogadja, amely azonos pontszámmal (8) áll, mint Magyarország, jobb egymás elleni mérleggel. Mindkét gárda motivált lehet tehát. Szerbia a budapesti 1:1 után megőrizte matematikai esélyét, hogy ne kelljen búcsút intenie a B divíziónak, míg az oroszok egy győzelemmel bebiztosítanák a szintlépésüket az elit rangra. A felek moszkvai összecsapásán többek között Dzjuba duplájával ünnepeltek az oroszok (3:1), bár a szerbek komoly ellenállást mutattak. Most azonban kötelező a siker, és még ez is csak reményt nyújt a bennmaradásra, hiszen ha a törökök pontot szereznek Budapesten, biztosan a Tumbaković-gárda a kieső. A szövetségi kapitánynak egyébként egyre szélesebb körben terjedő pletykák szerint az eredménytől függetlenül ez lesz az utolsó meccse a szerb kispadon, elsősorban a sikertelen Eb-selejtező miatt.

Mondani sem kell, magyar szemszögből is van tétje a törökök elleni meccsnek, hiszen ha Marco Rossi legénysége győz, a szerbek pedig legalább döntetlent hoznak az oroszok ellen, a magyarok jutnak fel az A divízióba. A magyarok esélyeit nagyban rontja, hogy Szoboszlai Dominik már visszautazott Salzburgba, így nem léphet pályára.

Az A divízióban két csoportot fejeznek be ma este. Az 1. kvartettben Olaszországnak nem szabad botlania a bosnyákok vendégeként, ellenkező esetben a hollandok Lengyelországban megnyerhetik a csoportot. Sőt, bár valószínűtlen forgatókönyv, de lengyel csoportgyőzelem is lehetséges, ehhez a bosnyákoknak vaskos meglepetést kell okozniuk. A második csoportban minden szem a Belgium–Dánia összecsapást figyeli, amely közvetlenül dönt az elsőségről, igaz, az erőviszonyok alapján Brüsszelben már egy döntetlen is szép teljesítmény lenne az északiaktól.

A C divízió három csoportjában is ki-ki párharcot játszanak a feljutásért.