2024. április 19., péntek

Kiss-Butterer Márta a legjobb pedagógusok között

A fővárosi Živojin Mišić Egyesület közzé tette Szerbia legjobb edukátorainak névsorát. Immár hetedik éve szervezik meg ezt a versenyt, amelyen erre a címre az osztálytanítókat, valamint az általános- és középiskolai tanárokat lehetett jelölni.

Az ország legjobb edukátorai között az újvidéki tanárnő (Fotó: Dávid Csilla)

Az ország legjobb edukátorai között az újvidéki tanárnő (Fotó: Dávid Csilla)

A legjobb edukátorok azok a tanítók és tanárok, akik kiváló pedagógiai munkájukkal tűnnek ki. A szakmájukban újítók, motiválják a diákokat, hatnak a fejlődésükre, olyanok, akik ki nem taposott utakon járnak. A Živojin Mišić Egyesület ezt a pályázatot éppen akkor hirdette meg, amikor a pandémia miatt bezárták az iskolákat, és a pedagógusokra fokozottabb felelősség hárult, mert az oktatás nem szünetelhetett. Így az egyesület nem csupán a legjobb edukátort választotta meg, hanem megkereste azokat, akik a pandémia alatt a legjobbak voltak, akik a tanítást és a képességek elsajátítását élvezetessé varázsolták. Akik eltörölték a határt az oktatás és az élet, a kötelező és szükséges között.

A zsűri tagjai –Dragica Pavlović Babić, a Szerbiai PISA-kutatások koordinátora és a Pszichológiai Intézet oktatási munkatársa, Olga Nikolić, a Prosvetni pregled volt fő- és felelős szerkesztője, Srđan Verbić volt oktatási miniszter, Vigor Majić, a Petnica Kutatóállomás igazgatója, valamint Sanja Todorčev, Jasna Petrović, Snežana Vićentić és Bojana Kostelac – hét hónapi válogató munkájuk eredményeként három edukátort a pandémiai,  hetet pedig az általános pályázat keretében minősítettek legjobbnak.

A legjobb pedagógusok a pandémia idején: Dejan Bošković, a belgrádi Ivo Andrić Általános Iskola biológiatanára, Kiss-Butterer Márta, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola képzőművészeti tanárnője és Predrag Starčević, a pancsovai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanítója.

Az általános pályázat keretében a hét legjobb edukátor: Biljana Uskoković Brković, a čačaki Milica Pavlović Á. I. biológiatanárnője, Iva Subotić Krasojević, a belgrádi Tehnoart Szakközépiskola művészettörténeti tanárnője, Marjan Milanov, a strelaci Dobrinka Bogdanović Á. I. és Diákotthon és a babušnicai  Vuk Karadžić Középiskola és Diákotthon angoltanárnője, Milan Petrović, a niši Svetozar Marković gimnázium szerb nyelv és irodalom szakos tanára, Nevena Perić, a smederevói Dimitrije Davidović Á. I. tanítónője, Sandra Maksimović, a kruševaci Szent Száva Á. I. szerb nyelv és irodalom szakos tanárnője, Tanja Olear Gojić, a fővárosi Dragan Lukić Á. I. tanítónője.

Szerbia legjobb, 2020. évi edukátorai az ország 8 helységében tevékenykednek. A győztesek a legjobb edukátor cím mellett 100 ezer dinár pénzjutalomban részesülnek, amelyet saját tevékenységük fejlesztésére és a diákprojektumok megvalósítására fordíthatnak.