2024. április 18., csütörtök

Nincs demokrácia!

A polgárok szerint a hazai és a külföldi multiknak jóval nagyobb a befolyásuk, mint a parlamentnek – A megkérdezettek fele nem bízik a rendőrségben

Az ország polgárainak mintegy kétharmada úgy véli, a politikusok személyes érdekeiket előrehelyezve visszaélnek a hatalmukkal, a megkérdezettek több mint fele szerint nincs demokrácia az országban – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (BCBP) készített el.

A kutatási eredmények szerint a polgárok úgy vélik, hogy a szerb parlamentnek van a legkisebb befolyása a politikai döntésekben. Kisebb a befolyása, mint a hazai „iparmágnásoknak” és a külföldi cégeknek, valamint a nagy külföldi hatalmaknak. A válaszadók 90 százaléka szerint a politikai döntések kulcsszereplője Aleksandar Vučić államfő.

A BCBP közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele nem bízik a rendőrségben, mert szerintük nem a polgárok védelmében áll, hanem a bűnözők, a politikusok és a tőkések érdekeit védi. A megkérdezettek a legkorruptabb intézményeknek a politikai pártokat, az igazságszolgáltatást és a rendőrséget tartják.

A kutatás rámutat a lakosság nagy apátiájára, nagyon kevesen hajlandók részt venni az aktivista kezdeményezésekben, a válaszadóknak csak a 20 százaléka kész az ilyenfajta tevékenységre.

A BCBP kiemeli, a válaszadók többsége, bár korrumpáltnak tekinti az igazságszolgáltatásban résztvevő intézményeket, elvárja tőlük, hogy egyedül küzdjenek meg a hatalmi  mechanizmusokkal való visszaélésekkel és a korrupcióval.