2024. április 24., szerda

Nagyobb verseny remélhető az új közbeszerzési törvénytől

Szerbiában eddig sok kis- és középvállalat el sem indult a gyakran előre lezsírozott eljárásokon

Július elsején lépett hatályba Szerbiában az új közbeszerzési törvény, amely számos változást hozott a pályáztatási rendszerben. A törvénnyel összhangban azóta egy új internetes közbeszerzési portál is működik, ahova a pályázók az ajánlataikat is feltölthetik – ennek a portálnak köszönhetően az eljárások átláthatóbbak kellene lenniük, ami a szakértők reményei szerint nagyobb versenyhelyzetet is teremt. Arról, hogy az új törvény mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) által szervezett szakmai konferencián Jovana Predojević jogász és közbeszerzési szakértő beszélt.

Óbecse központja (Fotó: Diósi Árpád)

Óbecse központja (Fotó: Diósi Árpád)

– Nem minden közbeszerzési eljárás korrupt, ezért minél több cégnek részt kellene vennie a pályázatokon. A kis- és középvállalkozásoknak is élniük kell ezzel a lehetőséggel, és ha tudomást szereznek valamely eljáráshoz kapcsolódó szabálytalanságról, azt jelentsék az illetékes intézményeknek. A megrendelők – önkormányzatok, közvállalatok, iskolák, minisztériumok – nagyon iparkodtak minél több közbeszerzést lebonyolítani még a régi, papír alapú eljárás szerint, ezért egy kicsit még várnunk kell az első mérvadó tapasztalatok megszerzéséig – mondta Jovana Predojević.

Változást jelent a közbeszerzési eljárásokban az is, hogy a nyertes cég kiválasztásakor nem a legalacsonyabb ár, hanem a gazdaságilag legkedvezőbb ajánlat és a minőség kell legyen a fő szempont. Az új törvény azt is kimondja, hogy a költségvetési felügyelőség fogja ellenőrizni a megkötött szerződések teljesítését, ami korábban nem volt ennyire egyértelműen meghatározva.

Habár az eljárásra kötelező értékhatárt az új törvényben megemelték, a szakértők azt remélik, hogy ezentúl nagyobb lesz a verseny egy-egy közbeszerzési pályázaton. A Közbeszerzési Iroda adatai szerint jelenleg átlagosan 2,5 ajánlat érkezik be a tenderekre, amivel Szerbia a régió sereghajtója, pedig az országban 300 ezerre tehető a bejegyzett kis- és középvállalatok száma.

Szerbia új közbeszerzési törvénye egyébként összhangban van az Európai Unió előírásaival is, és egyike azoknak a feltételeknek, amelyek lehetővé teszik, hogy Szerbia az uniós társulási fejezetek közül megnyithassa az 5-ös számút, amely a közbeszerzésekkel foglalkozik.