2024. április 20., szombat

Zöldebbé tesszük parkjainkat

A polgármester az egyetemi városban ültetett el egy facsemetét

Újvidéken elkezdődött a Faültetés a parkjainkban elnevezésű akció, amely a 10.000 fa Újvidékért projekt keretében zajlik.
Miloš Vučević polgármester és Mira Radenović, a városi tanács környezetvédelmi ügyekkel megbízott tagja ellátogatott az egyetemi parkba, ahol szimbolikusan fát ültettek, és így megkezdték a Faültetés a parkjainkban akciót.


A 10.000 fa Újvidékért projekt 2019-ben kezdődött, tavaly 6500 fát ültettek el városszerte annak érdekében, hogy minél többen töltsék szabadidejüket a a parkokban. Az újvidéki önkormányzat azt szeretné elérni, hogy az akció keretében Újvidék minden parkjában fásítási akciókat bonyolítsanak le.
Az egyetemi park felújításának keretében a tervek szerint 88 facsemetét, a Faültetés a parkjainkban akció során pedig az év végéig városszerte 8600 fát ültetnek.

A polgármester egy ostorfát helyezett a földbe az egyetemi parkban, és ezzel szimbolikusan elkezdődött a fásítási akció.
– Az önkormányzatban azt szeretnénk, ha a következő négy évben jelentős fásításokra kerülne sor az újvidéki parkokban. A Kamenicai parkot rendeztük, most elkezdtük az egyetemi park fásítását, de a Duna parkban és a Futaki parkban is hasonló akciók várhatók. Ezenkívül most kezdődik az Újtelep és a Heréskert között kialakított új park rendezése. A Városi Kertészet Közvállalat dolgozói csak olyan fákat távolítanak el, amelyek korhadtak, és veszélyt jelentenek. Mindenkinek az az érdeke, hogy jobb életkörülményeket biztosítsunk a polgárok számára – mondta a polgármester. Hozzátette: a következő időszakban 22 újvidéki általános iskolában is fásítási akcióba kezdenek.

Dr. Saša Orlović, a városi tanács fásítási projektjének a szaktanácsadója elmondta, hogy az utóbbi évben két és félszer annyi fát, cserjét ültettek a tartományi székváros területén, mint azelőtt.
– Tény, hogy az egyetemi parkban a nyárfák elöregedtek, új facsemetéket kell ültetni, hogy idővel felváltsák az idősödő fákat. A tervek szerint, az öregebb fákat a szakértők bevonásával távolítják majd el, hogy ne jelentsenek veszélyt a korhadt ágak. Egyelőre harminc öreg nyárfát távolítottak el, míg 16 egészséges példány a helyén marad. Az egyetemi park területén alakul ki majd az egyetemek nyári tanterme is – magyarázta Orlović.