2024. április 20., szombat

Rendkívüli helyzet van Óbecsén is

A válságstáb vasárnapi esti ajánlását elfogadta és hétfőtől rendkívüli helyzetet hirdetett ki Óbecse község területén Dragan Tošić polgármester. Az intézkedést a COVID–19- fertőzés terjedése miatt vezették be, ugyanis a hétvégi adatok alapján a község területén 48 óra leforgása alatt 19 új koronavírus-fertőzött személyt vettek nyilvántartásba. A községi válságstáb lapzártánkig a legutóbbi, azaz szombat esti tájékoztatása szerint június közepe óta az óbecsei Egészségházban elvégzett gyorsteszttel 183 személy bizonyult fertőzöttnek.

Óbecse (Fehér Rózsa felvétele)

A válságstáb által még november 14-én meghozott és vasárnap életbe lépett új intézkedések értelmében mind zárt térben, mind szabadban tilos az 5 főnél nagyobb gyülekezés, és zárt térben tilosak a tíz főnél nagyobb olyan tömeges rendezvények, ünnepségek, születésnapok vagy esküvők. Zárt térben kötelező a védőmaszk viselése és a 1,5 méteres távolság betartása. Maszkot a piacokon is viselni kell.

Az új intézkedésekkel korlátozták a vendéglátóipari létesítmények, az éjszakai szórakozóhelyek és a szerencsejátékklubok nyitvatartási idejét is, amelyeknek 21 és 6 óra között zárva kell lenniük. Egy asztal mellett csupán két személy foglalhat helyet, a zajszint pedig – elkerülendő a kiabálást és a hangos beszédet – nem haladhatja meg a 40 decibelt. A vendégek csak az étel- és italfogyasztás idejére vehetik le a védőmaszkot.

A továbbiakig tilos szaunázni, a Đorđe Predin Badža Sportközpontban pedig csak az úszók és a vízilabdázók edzései alatt, a sportklubok által előzetesen lefoglalt időpontokban lehet használni a fedett medencét. A kozmetikai, a fodrász- és a szépségszalonokat, valamint az edzőtermek működését is érintik a részletes szigorított intézkedések.

A rendkívüli helyzet miatt a községi Vöröskereszt is úgy döntött, hogy egy időre felfüggeszti a használt ruházat és lábbeli gyűjtését.