2024. március 28., csütörtök

Filmio néven magyar tartalomszolgáltató indul

A Nemzeti Filmintézet gondozásában csütörtökön rajtol el a Filmio, Netflixhez hasonló streaminges online filmtár, amely kínálatában klasszikus és a közelmúlt legjobb magyar alkotásai lesznek elérhetők. A filmintézet tisztségviselői szerint egyre szélesebb  a nemzetközi tartalomszolgáltatók magyar filmkínálata is. Így a A Netflix-nél és az HBO GO-nál jelenleg 50-50, a Cinegonál 28 magyar produkció közül válogathatnak az előfizetők, ezért az intézmény által megalakított Filmio is erre a sikerre építkezik. A Filmio elindítását egy reprezentatív kutatás előzte meg, ami során az is kiderült, hogy  Magyarországon egyelőre még mindig a tévénézés a legkedveltebb tartalomfogyasztás, de a magyarok 47 százaléka használ, vagy használt már előfizetős videós tartalomszolgáltatást.

Az NFI közlése szerint a nemzetközi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a járványhelyzet hatására jelentősen megnőtt a streaming-előfizetők száma. Az Ipsos ez év áprilisában publikált felméréséből az szűrhető le, hogy ez a trend idehaza is hasonlóan alakult: a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a járványhelyzet előtti időszakhoz képest gyakrabban néz streamingcsatornán keresztül elérhető tartalmat – olvasható a közleményben. A Netflix a világ vezető internetes szórakoztató szolgáltatásaként egy éve indította el lokalizált verzióját Magyarországon. Az első év végéig 50 népszerű magyar filmet tettek hozzáférhetővé az előfizetőknek. Ezen belül 2019-ben és 2020-ban összesen 37 mozifilmet vásároltak meg a Nemzeti Filmintézettől. Köztük nemzetközi ismertségig jutó alkotásokat, például az Oscar-díjas Saul fiát, a Napszállta és az Oscar-jelölt Akik maradtak című filmeket, az elmúlt években készült, sokszínű műfajú magyar filmeket (Nyitva, Curtiz) és korábbi hazai filmsikereket, például a Valami Amerikát, a Kaméleont vagy a Csak szex és más semmit. A magyar filmek többször szerepeltek már a szolgáltató magyarországi Top 10-es listán, legutóbb az Akik maradtak került a legnépszerűbbek közé.

Az HBO GO 2017 novemberétől fizethető elő önállóan Magyarországon. A szolgáltató színes kínálatban egyaránt szerepelnek magyar filmek, sorozatok, dokumentumfilmek – a Testről és lélekről, a Rossz versek, Az állampolgár, az 1945 vagy a Lajkó, cigány az űrben is elérhető a szolgáltatónál. Az előfizetők egynegyede rendszeresen néz magyar tartalmakat. Idén szeptemberben náluk debütáló Drakulics elvtárs vagy korábban a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című film is bekerült az oldal legnézettebb filmjei közé.

Művészfilmek érhetők el Cinego portálon, amely több magyar filmforgalmazó összefogásával indult el ez év májusában. A jelenlegi kínálatban szereplő mintegy 250 filmből 30 magyar alkotás, a szolgáltató célja a magyar gyártású tartalmak folyamatos bővítése.