2024. március 28., csütörtök

Bulgária elutasította az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával

Bulgária elutasította az Európai Unió Tanácsában az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával - jelentette be kedden egy sajtótájékoztatón Ekaterina Zaharieva bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter.

Zaharieva elmondása szerint Bulgária támogatta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával, de Észak-Macedóniával nem. A tárcavezető szerint ugyanis az utóbbiról szóló javaslatban nem "tükröződtek" a bolgár követelések.
A bolgár miniszterelnök-helyettes közölte: Bulgária kész az egyeztetések folytatására és a megoldások keresésére, de - mint mondta - a tárgyalásoknak a felek kívánságainak megfelelően kell zajlaniuk, és úgy, hogy a felek mindegyike kompromisszumra kész.
Észak-Macedóniát és Bulgáriát szoros történelmi, vallási és nyelvi kapcsolat köti egymáshoz, de éppen ezek azok a témakörök, amelyek súrlódásokat okoztak a két állam és a két nép között az elmúlt évtizedek során. Bulgária egyebek közt nem ismeri el önálló nyelvként, hanem csupán bolgár nyelvjárásnak tekinti a macedónt.