2024. április 23., kedd

Nincs szükség munkáltatói igazolásra

A szülők továbbra is vihetik gyermekeiket óvodába és bölcsődébe, függetlenül attól, hogy bejárnak-e a munkahelyükre

Nincs szükség arra, hogy a szülők az iskoláskor előtti intézményekbe igazolást vigyenek a munkáltatótól arról, hogy munkájukat kizárólag csakis a munkahelyükön tudják elvégezni – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében. A napokban olyan információk keringtek a sajtóban, melyek szerint új intézkedést vezettek be az óvodákban, és a szülőknek kötelezően be kell vinniük az említett munkáltatói igazolást. Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy csak azok a gyerekek járhatnak óvodába, akiknél mindkét szülő bejár a munkahelyére. A jelenlegi járványügyi helyzet nem követeli ezt meg, a szülők nem kötelesek bevinni az említett igazolást az iskoláskor előtti intézményekbe.

Jelenleg az óvodákba és bölcsődékbe járó gyermekek 0,017 százaléka fertőződött meg. Az óvodai alkalmazottak 0,838 százalékának lett pozitív a koronavírustesztje. Októberben a gyerekek 68,01 százaléka járt óvodába. Ezek az adatok is bizonyítják, hogy jelenleg nincs szükség arra, hogy csökkentsék a gyerekek számát az óvodákban.

Az oktatásügyi minisztérium közleményében arra is emlékeztetnek, hogy a gyermekekkel való munka megszervezésének során minden iskoláskor előtti intézmény köteles betartani az előírásokat, így az egy csoportban tartózkodó gyerekek számára vonatkozó normát is. Az óvodáknak az intézmény alapítójával vagy a helyi válságstábbal együttműködve kell meghozniuk az óvodai csoportokba járó gyerekek számának növelésével vagy csökkentésével kapcsolatos döntéseket. Ennek során figyelembe kell venni az adott helyi közösség jelenlegi járványügyi helyzetét, valamint a szükséges óvintézkedések alkalmazását is.

Az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium illetékesei mindennap figyelemmel kísérik az járványügyi helyzetet, és ennek tükrében mérlegelik azt, mennyire tudnak zavartalanul működni az óvodák és a bölcsődék. Ezenkívül figyelembe veszik az előző időszak tapasztalatait, az iskoláskor előtti intézmények különböző feltételeit és kapacitását, valamint a beérkezett javaslatokat, a szakszervezetek és a válságstáb véleményét – olvasható a közleményben.