2024. április 16., kedd

Nincs ok aggodalomra!

Nem vonják vissza a forgalomból az 500 eurós bankjegyeket

Az elmúlt napokban a nyilvánosság figyelmét Szerbia-szerte is felélénkítette az 500 eurós bankjegyek törvényessége, és az a hír, hogy kivonják-e a forgalomból. A mendemondák elcsendesítése érdekében a hét elején a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) közleményt adott ki, melyben jogszerűnek nyilvánította az 500 eurós bankjegyeket. Mint írják, semmi okuk az aggodalomra azoknak a polgároknak, akiknek ilyen címletű bankjegyek vannak a tulajdonukban. A bankjegyet mindenki nyugodtan birtokolhatja és használhatja minden legális pénzügyi adásvétel során, mint a valutaváltás, a bankbetét, és természetesen felhasználható minden törvényes külföldi és belföldi fizetéshez az ország határain belül. Az SZNB hivatalos közleménye szerint az Európai Központi Banknak (EKB) nem tett közzé semmiféle hivatalos felhívást, amelyben arról értesíti a polgárokat, hogy az 500 eurós bankjegyeket kivonja a forgalomból.

Az 500 eurós bankjegy törvényes fizetőeszköz az Európai Gazdasági és Monetáris Unió országaiban, csakúgy, mint az összes többi, A sorozattal ellátott eurobankjegy-címlet.

A tények állása szerint tehát két euróbankjegy-sorozat van forgalomban egyszerre. A régebbi nyomású pénzjegy az A sorozat, amely hét különböző címletet tartalmaz, nevezetesen az 5, 10, 20, 50, 100, 200, valamint az 500-as papírpénzeket. Az újabb kiadású fizetőeszköz B sorozat néven ismert, szintén legális fizetőeszköz, amelyet 2013 és 2019 között hoztak forgalomba. Ebben a sorozatban mindössze 6 címlet szerepel, tehát az 500 eurós pénzjegy nem tartozik bele. Ennek oka – az EKB megállapítása szerint – az említett értékű fizetőeszköz az A sorozatból gyakran volt már tárgya illegális üzletkötéseknek. Ezzel a lépéssel szerették volna visszaszorítani a címlet hamisításának lehetőségét.

Az SZNB kormányzói irodája ugyanakkor felhívja minden polgár figyelmét az elővigyázatosságra a bankjegyek érvényességével kapcsolatban. A hamisítványok periodikusan megjelenő veszélye miatt mindenkinek azt tanácsolják, hogy a pénzváltást lehetőleg bankokban, hivatalos pénzváltókban végezzék el.