2024. március 29., péntek

Negatív vagy pozitív?

Fokozódó járványhelyzet Zentán is
A Zentai Egészségházban gyorsteszteket végeznek, és a PCR-teszthez törletet vesznek (Gergely József felvétele)

A Zentai Egészségházban gyorsteszteket végeznek, és a PCR-teszthez törletet vesznek (Gergely József felvétele)

Zenta községben a legutóbbi adatok szerint 23 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, erről Czegledi Rudolf polgármestert a Nagykikindai Közegészségügyi Intézetből tájékoztatták ma. Ahogy terjed a vírus, úgy nő azoknak is a száma, akik panaszaikkal felkeresik az egészségházakat, vagyis az egészségügyben dolgozókon egyre nagyobb a teher, a páciensek pedig a helyzetből adódóan türelmetlenek, félnek. A minap újvidéki munkatársunk, Diósi Árpád írása igyekezett rávilágítani a székvárosi, pontosabban az újtelepi Covid-rendelőben – bizonyára a rendszer hibájából – uralkodó áldatlan állapotokra, illetve a koronavírus-fertőzöttség gyanújával kapcsolatos pokoljárásra. A legnépszerűbb közösségi oldalon számos vélemény olvasható a zentai ambulancia működését illetően is, szerencsére, a Tisza menti kollégáink közül még senki sem került hasonló helyzetbe, ám egy, a neve elhallgatását kérő olvasónk mesélt saját tapasztalatairól:

Egy reggel fájó torokkal ébredtem, akkor még nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, délután viszont kiderült, hogy néhány nappal korábban találkoztam olyan családtaggal, aki kapcsolatban állt fertőzöttel. Elmentem a zentai Covid-rendelőbe, ahol közölték, a kései időpont miatt aznap már nem végzik el a gyorstesztet sem, jelentkezzek másnap 9 órakor. A megbeszéltek szerint ott voltam, az ügyeletes orvos megvizsgált, a nővér vért vett, délután kellett telefonálnom az eredmény miatt. Sajnos pozitív lett, közölték, amint lehet, menjek be, és leveszik a törleteket a PCR-teszthez is. Várakoznom szerencsére egyik esetben sem kellett, minden zökkenőmentesen zajlott. Több orvossal is találkoztam, mind nagyon kedves és segítőkész volt, inkább a kisegítő személyzet hozzáállásával voltam elégedetlen” – mondta.

A Zentán levett törleteket Nagykikindán elemzik, az eredményről SMS-értesítést kap az illető, ugyanakkor ebben semmi más nem szerepel azonkívül, hogy pozitív vagy negatív a teszt.

Szombat délután érkezett az üzenet, miszerint a PCR-tesztem negatív, viszont a tüneteim a kezelés ellenére sem múltak, inkább súlyosbodtak, ezért hétfőn telefonáltam a helyi rendelőbe, és kértem, legyenek szívesek utánanézni, valóban negatív lett-e a teszt, szeretnék róla megbizonyosodni. Gyakorlatilag leszidtak, hogy mit okvetetlenkedek ennyit. Tudom, hogy az egészségügyi dolgozók, a nővérek kiváltképp túlterheltek, viszont ennek ellenére sem érzem jogosnak ezt a fajta hozzáállást. Azóta csak többszöri próbálkozásra sikerült elérnem a rendelőt, előfordult, hogy fel sem vették a telefont, de az is, hogy lecsapták a kagylót. Legutóbb már közvetlenül az orvost hívtam, ő készséges volt. A tüneteim a negatív PCR-teszt és a kezelés ellenére sem enyhülnek, felső légúti gyulladásom van, most az eddigiektől eltérő gyógyszeres kezelést kapok, remélhetőleg ez segít” – tette hozzá.

Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója elmondta, hogy nagyon leterheltek a nővérek és az orvosok is, előfordulhat, hogy ennek következtében valakihez nem megfelelően szólnak, de igyekeznek mindent megtenni a betegekért:

Biztosan vannak kirívó esetek, de abba is bele kell gondolni, hogy a nővéreknek és az orvosoknak hány pácienst kell naponta ellátniuk, milyen régóta van rajtuk teher, és még milyen sokáig maradnak ezek a körülmények. Nagyon sok a lázas beteg, és az orvosoknak azok közül kell kiszűrniük az esetlegesen koronavírussal fertőzötteket, tehát rengeteg a munkájuk. Ami a PCR-tesztet illeti, mi annak eredményével kapcsolatban nem adhatunk bővebb tájékoztatást, hiszen abban nekünk csak technikai szerepünk van. Mi vesszük le a törletet, de a vírusfragmentumokat Nagykikindán határozzák meg, és az értesítést is ők küldik SMS-ben, tehát nem a Zentai Egészségházban kell azzal kapcsolatban informálódni. Mi a gyorsteszteket végezzük. A gyors antigénteszt több mint 90 százalékos pontossággal állapítja meg a fertőzést, ha megfelelő időben, vagyis a tünetek kezdetétől az ötödik napig végzik a tesztelést. Vérvétel által is tudunk tesztelni, azt akkor alkalmazzuk, ha a tünetek esetében már eltelt az öt nap – magyarázta az igazgató.

A növekvő számadatok és az előrejelzések alapján a járványügyi helyzet súlyosbodása körzetünket sem kíméli. Az egészségügyi rendszer itt is rendkívül túlterhelt, aminek minden területen megvannak a sajnálatos következményei. Épp ezért vigyázzunk magunkra és egymásra, tartsuk be az intézkedéseket, hiszen ezzel segíthetünk a legtöbbet!