2024. április 23., kedd

Főhajtás az ártatlan áldozatok előtt

Az 1944/45-ös megtorlás áldozataira emlékeztek szombat délután Topolyán – Kegyeletadás a Nyugati temetőben és egy jelöletlen tömegsírnál

A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Helyi Szervezetének és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezetének szervezésében szombaton délután az 1944/45-ös események mártírjaira emlékeztek a topolyai Nyugati temetőben, majd a parkban található teniszpályánál, egy jelöletlen tömegsírnál.

1944. november 14-én végezték ki a partizánok és a szovjet alakulatok a legtöbb ártatlan embert Topolyán, ezért tartják ezen a napon a koszorúzást. Az aktuális járványügyi korlátozások és intézkedések végett a megemlékezést idén szűk körben szervezték meg.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ leánykórusának előadásában hangzott el a magyar himnusz, majd az Aurora Beszédművészeti Műhely fiatal versmondói szavaltak. A temetőben található emlékműnél Tomik Nimród történész, a VMSZ Topolyai Helyi Szervezetének elnöke mondott beszédet. Történelmi visszaemlékezésében egyebek mellett elhangzott, hogy a kivégzéseknek becslések szerint 200–250 topolyai áldozata volt, közülük eddig 83 személyt sikerült név szerint azonosítani.

Kovács László, a VMDP Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezetének elnöke beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy november 29-én szentmisét celebrálnak a Sarlós Boldogasszony katolikus templomban az ártatlan topolyai magyar áldozatokért. A hétvégi megemlékezésen Dolinszky Márta evangélikus esperes mondott imát az áldozatokért.

Az önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ és a VMDP szervezetei helyezték el koszorúikat az emlékműnél, majd mécseseket gyújtottak a topolyai városi parkban található jelöletlen tömegsírnál.