2024. április 20., szombat

Húsz gyógyszertár keresi bérlőjét

November végén eldől, ki veheti használatba a Szabadkai Gyógyszertár üzlethelyiségeit

Szabadka Város hivatalos weboldalán megjelent a gyógyszertárak üzlethelyiségének bérbeadásáról szóló hirdetés. A Szabadkai Gyógyszertár összesen húsz üzlethelyiségét adja bérbe, amelyeket a jövőbeli bérlőnek továbbra is gyógyszertárként kell majd működtetnie. A bérlet időtartama 15 év. A nyilvános árverésre a jövő pénteken kerül sor.

A Szabadkai Gyógyszertár hosszú idő óta kilátástalan pénzügyi helyzetben van, olyannyira hogy mára veszélybe került a gyógyszerekkel való ellátottságának biztosítása is. Az intézménynek hatalmas tartozásai vannak a gyógyszerek forgalmazói irányába. Az intézmény nem tud versenyképes lenni a piacon, hisz a gyógyszereket csak közbeszerzési pályázat útján tudja beszerezni, és ma már a magángyógyszertárak is kiadják a receptre felírt gyógyszereket. A Szabadkai Gyógyszertár helyzetének megoldására az idei év elején az állami és magánszféra koncessziója merült fel lehetőségként. A városi képviselő-testület februárban megtartott ülésén heves vita alakult ki a hatalmi koalíció és az ellenzék képviselői között. Az akkor bemutatott tervezetet azonban csakhamar elvetették, és a képviselő-testület október elején megtartott ülésén már az a döntés született, hogy a gyógyszertárak helyiségeit bérbe adják olyan magáncégeknek, amelyek gyógyszertárhálózatot működtetnek, azzal a kikötéssel, hogy azokban továbbra is ezt a tevékenységet kell folytatniuk.

Az október elején megtartott ülésen Szabadka polgármestere, Stevan Bakić is felszólalt az üggyel kapcsolatban, és többek között azt is elmondta, hogy azért döntöttek a bérbeadás mellett, mivel az gyorsabb megoldást kínál a koncessziónál.

A Városháza földszintjén lévő gyógyszertárat is bérbe adják (Fotó: Gergely Árpád)

A Városháza földszintjén lévő gyógyszertárat is bérbe adják (Fotó: Gergely Árpád)

– A Szabadkai Gyógyszertár problémája több mint egy évtizedre nyúlik vissza. A gyógyszertár adóssága pillanatnyilag 165 millió dinár. Jasmina Vukša megbízott igazgatóként való kinevezésekor, 2019 februárjában 208 millió dináros tartozással találta szembe magát, ami azt jelenti, hogy a rossz körülmények ellenére, ideszámítva a koronavírus-járványt is, több mint 40 millió dinárral sikerült csökkentenie azt. A koncesszió végrehajtásához, illetve a magáncéggel kötött partnerségre való felkészüléshez sok időre lenne szükség, a gyógyszertárnak és a városnak azonban nincs ideje – fogalmazott a polgármester.

Szabadka Város hivatalos weboldalán pénteken jelent meg a gyógyszertárak üzlethelyiségének bérbeadásáról szóló hirdetés.

A hirdetésből megtudhatjuk, hogy a Szabadkai Gyógyszertár összesen húsz üzlethelyiségét adja bérbe. Ezek közül 13 Szabadkán található (köztük szerepel a Városháza földszintjén lévő üzlethelyiség is), míg a többi Csantavéren, Hajdújáráson, Bajmokon, Újzsedniken, Nagyfényen, Tavankúton, illetve Palicson van. A hirdetés szerint a szóban forgó üzlethelyiségek külön-külön bérlésére nincs lehetőség, illetve azokat a jövőben is gyógyszertárként kell működtetni. A bérlet időtartama 15 év. Az üzlethelyiségek bérleti díja adó nélkül havi szinten legkevesebb 892 831 dinárt tesz ki. Ez az üzlethelyiségben lévő felszerelések bérleti díjával, húsz százalékkal megnő, így a bérlőnek ÁFA nélkül minimum 1 071 398 dinárt kell fizetnie havonta. Az esetleges felújítások költségei a bérlőt terhelik, csakúgy, mint a különféle közműdíjak is. A pályázók november 23-áig jelentkezhetnek a nyilvános árverésre, amelyre november 27-én kerül sor.

A bérlőnek a kiírás szerint kötelessége a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész, illetve gyógyszerész technikusi végzettséggel rendelkező szakemberek mindegyikének alkalmazása, ugyanakkor a nem szakmabeli dolgozók 80 százalékát is meg kell tartania.