2024. április 23., kedd

Pető-kurzusok az online térben

Egész Vajdaság területéről fogadják a résztvevőket

A Pető-módszer vajdasági alkalmazásáról és az online kurzusok tapasztalatairól, valamint az elkövetkező időszak célkitűzéseiről tartott sajtótájékoztatót Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács vajdasági koordinátora. Az interneten keresztül jelen volt Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli fejlesztésekért felelős igazgatója is.

Mint azt Perpauer Attila elmondta, a koronavírus miatti járványhelyzetet megelőzően a Pető-kurzus vajdasági megvalósulása során háromhetente tartottak intenzív kurzusokat, idén augusztus közepétől azonban a személyes találkozások csökkentése érdekében a fejlesztéseket az online térbe helyezték át. A kurzusokat azóta folyamatosan tartják egészen december 23-áig. A konduktorok az interneten keresztül vezetik a kurzust, és követik nyomon a résztvevők fejlődését. Gondoltak azokra is, akik nem tudják megoldani az online jelenlétet. Számukra a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ biztosít helyiséget, ahol az egészségügyi óvintézkedéseket betartva egyszerre legföljebb két személy vehet részt a kurzuson.

Hozzátette, hogy jelenleg 22 résztvevővel dolgoznak hétfőn, szerdán és pénteken, és mint eddig is, most is igyekeznek az igényekhez alkalmazkodni:

– Jelenleg szklerózis multiplexszel, hemiplégiás betegekkel, fiatal felnőttekkel foglalkoznak a konduktorok, illetve egyéni fejlesztéseket is tartanak, és Parkinson-csoport is működik.Csuka Pál elmondta, hogy az online térben szeretnének nyitni a szórvány felé is, és a céljuk az, hogy minél több településről minél több rászoruló gyereket és fölnőttet bevonjanak az interneten zajló foglalkozásokba. Mint mondta, reményeik szerint a járványhelyzet miatti korlátozó intézkedéseket kora tavaszig visszavonják:

– Ekkor szeretnénk megkezdeni a rászorulók fölmérését és az első tanácsadásokat a Bánság és Nyugat-Bácska területén. A Nemzetpolitikai Államtitkársággal és a Bethlen Gábor Alappal is azon dolgozunk, hogy minden rászorulót elérjünk, ahogy azt a kezdetekkor megígértük. A felméréseket a szórványterületeken, valamint Szabadka és Zenta környékén is meg akarjuk ejteni, így új pácienseket is be tudunk vonni a fejlesztésekbe, és nekik is meg tudjuk adni a segítséget. Emellett folytatódik a konduktorsegítői szakirányú továbbképzésünk is.