2024. április 24., szerda
MOTOGP

Mir világbajnok a Suzukival

Egy futammal a szezon vége előtt eldőlt a MotoGP rendkívül szoros 2020-as szezonjának egyéni bajnoki címe, méghozzá a pontversenyben egy héttel ezelőtt meglógó Joan Mir javára. A mezőny egy újabb futamra Valenciában maradt, ezúttal viszont erősnek mutatkoztak a Mir legfőbb kihívóinak számító Petronas Yamahák. Bár Fabio Quartararo a versenyen korán hátraesett, ezzel a szezon eleji lendületét fokozatosa elvesztő francia végleg búcsúzott a harcból, csapattársa, Franco Morbidelli a pole-ból rajtolva szinte végig vezetett. Az utolsó körben a rá felzárkózó Jack Millerrel látványos csatába bonyolódtak, amiből 93 ezredmásodperces előnnyel Morbidelli jött ki győztesen, de szezonbeli harmadik győzelme sem bizonyult elégnek. Mir ugyanis, noha csak a 12. helyről rajtolt, és végig óvatosan, kockázatot nem vállalva vezetett, a 7. pozícióban befutva elegendő pontot szedett össze ahhoz, hogy beérhetetlen legyen előnye a jövő hétvégi, portugáliai szezonzárón. Az első MotoGP-győzelmét csak egy héttel ezelőtt megszerző spanyol így második évében, ebben a zűrzavaros, Marc Márquez nélküli idényben ért fel a sorozat csúcsára, és a Suzuki első egyéni bajnoka lett Kenny Roberts Jr. 2000-es sikere óta.

A Moto2-ben és a Moto3-ban azonban Jorge Martin és Tony Arbolino győzelme után nyitott maradt a bajnoki küzdelem a szezonzáróra.

A Valenciai Nagydíj végeredménye: 1. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) 41:22,478, 2. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +0,093 másodperc hátrány, 3. Pol Espargaró (spanyol, KTM) +3,0, 4. Álex Rins (spanyol, Suzuki) +3,6, 5. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +4,1 stb.

A világbajnokság állása: 1. Mir 171 pont, 2. Morbidelli 142, 3. Rins 138, 4. Viñales 127, 5. Quartararo 125 stb.

WTCR

A legjobb „magyar” egy spanyol

Az olaszországi forduló törlésével még egy fordulót lebonyolított a túraautó-világkupa az előző versenyhétvége színhelyén, Aragónban, a három újabb verseny pedig a szezonzárót jelentette a teljes bajnokságot két hónapba sűrítő sorozat számára. A bajnokság fő esélyeseként a Lynk & Cót vezető Yann Ehrlacher érkezett, ám a hondás Esteban Guerrierinek is maradt még esélye, hogy befogja őt. Az első versenyen az argentinnak át is adta a győzelmet csapattársa, Neston Girolami, ám ez is kevésnek bizonyult: mivel a második futamon nem szerzett pontot, így Ehrlacher egy 6. hellyel is behozhatatlan pontelőnyre tett szert, és első bajnoki címét szerezte az idén csupán európai helyszíneket tartalmazó világkupában.

Michelisz Norbertnek egy 5., Tassi Attilának egy 8. hely lett a hétvégi legjobbja. A 2020-as szezon nem a magyarokról szólt, hiszen Tassi a 12., a címvédésre hiába vágyó Michelisz pedig a 13. lett az év végi összetettben. A legerősebb magyar eredményt idén egy spanyol szállította, hiszen a Zengő Motorsport Cupráját vezetve Mikel Azcona a tabella 7. helyén zárt.

A bajnokság végeredménye: 1. Yann Ehrlacher 234 pont, 2. Yvan Muller 195, 3. Esteban Guerrieri 194, 4. Jean-Karl Vernay 194, 5. Gilles Magnus 172 stb.