2024. április 25., csütörtök

Színvonalas koncertek közösségi élmény nékül

Véget ért az Újvidéki Dzsesszfesztivál – A rendezvényt a kanapéról is követhette a közönség

A legtöbb kulturális eseményhez hasonlóan az idei, immár 22. Újvidéki Dzsesszfesztivált sem a szokásos keretek között tartották meg. A művészek közönség nélküli teremben zenéltek, az élőközvetítésért felelős stáb és a szervezőkön kívül senki sem lehetett abban a kiváltságos helyzetben, hogy személyesen is követhesse a fellépéseket. A zenei események egyik legfontosabb latens funkciója, a közösségi élmény tehát elmaradt, kárpótlásként viszont elkerülhette mindenki a belépővásárlást, a tolongást, és a nap bármelyik szakaszában visszanézhettük a koncertekről készült felvételeket a rendezvény YouTube-csatornáján.

Mint minden évben, idén is kísérő programokkal kezdődött a fesztivál. A főbb műsorok felvezetésére szolgáló első közvetítés a Hogyan hallgassunk dzsesszt? című zenei műhelymunka volt csütörtök délután Vasil Hadžimanov és Ivan Ilić dzsesszmuzsikusok közreműködésével.

– A közhiedelemmel ellentétben, miszerint a dzsesszzene élvezete kizárólag az elit és a hozzáértők kiváltsága, a valóság az, hogy bárki hallgathatja és szeretheti ezt a műfajt – mondta Hadžimanov bevezetőjében.

Az előadás során bevezetést kaptunk a 120 éves műfaj létrejöttének körülményeibe, megismerhettünk a fejlődés íveit, irányzatait. Megtudhattuk például, hogyan lehetséges, hogy a muzsikusok 1-2 próba után képesek egész este zenélni a közönségnek. A példázatokat a belgrádi zeneakadémia dzsessz szakos hallgatói zenei aláfestéssel támasztották alá.

Az Újvidéki Dzsesszfesztivált a műfaj lelkes rajongója, dr. Lázár Zsolt, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Szociológia Tanszékének tanára nyitotta meg csütörtök este. Ezt követte a belgrádi RTS Big Bandjének fellépése, majd a fiatal korosztályt képviselő Ming zenekar koncertje, amely a ’60-as és ’70-es évek ma már klasszikusnak számító dzsessz-szerzeményeit adták elő. A pénteki nap utolsó fellépése a kragujevaci Thrill Seeking Polymers dzsessz trióé volt. Az eredeti hangzású improvizációs játékot alkalmazó trió a dzsesszt a soul és világzene hatásaival vegyítette. A pénteki napot a belgrádi Drama Quartet nyitotta, majd ezután következett az igen népszerű Kurina Trió, legvégül Miloš Branisavljević Quartett koncertjének közvetítése zárta az estét. Szombaton elsőként Ivan Švager Ambire Bandje lépett fel, ezután a fiatalabb korosztályt képviselő Viktor Tumbas és zenekara következett, az est a szerzői dalokat előadó belgrádi Schime koncertjével zárult.

A Facebookon található kommentárokat elolvasva megállapíthatjuk, az idei dzsesszfesztivál otthon ülő közönsége nagyon örült, hogy a rendezvényt megtartották, a közösségi élményt viszont mindenki hiányolta. A koncerteket, műsorokat bárki visszakövetheti az újvidéki dzsesszfesztivál Facebook-oldalán.