2024. április 25., csütörtök
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

„Kivételesen jó kiállítás jött össze az idén”

A kiállítás január 31-éig lesz megtekinthető (Fotó: Szögi Csaba)

A kiállítás január 31-éig lesz megtekinthető (Fotó: Szögi Csaba)

Szombaton este a zentai Városi Múzeumban két esemény zajlott az erre a napra halasztott Múzeumok éjszakája keretein belül.

Először Helyi színek – helyszínek címmel a Zentai Művésztelep kiállításmegnyitójára került sor, mely a vajdasági magyar képzőművészet napjához is kapcsolódik. Ezt követte a zEtna XVII. Irodalmi Fesztiváljának harmadik (befejező) felvonása Szövegérintések címmel, melynek folyamán Sinkovits Péter olvasott fel munkáikból, amelyekben legendás zentai személyiségeket idézet meg.

A tárlatmegnyitó előtt Pejin Attila, a múzeum vezető munkatársa elmondta, az idei művésztelepnek úgy a szervezők, mint a résztvevők rendkívül örültek, mivel lényegében ez volt az első hivatalos programjuk a járványhelyzet kialakulása óta. Sokáig függőben volt ugyanis az esemény megvalósulása, de az utolsó pillanatban sikerült nekifogniuk, és a felkért művészek nagy része példásan eleget is tett a meghívásnak, így idejében be tudták gyűjteni a munkákat. Ő úgy véli, kivételesen jó kiállítás jött össze, amely január 31-ig lesz megtekinthető.

Beszédes István és Sinkovits Péter (Fotó: Szögi Csaba)

Beszédes István és Sinkovits Péter (Fotó: Szögi Csaba)

Beszédes Istvánt az est végeztével kértük fel, értékelje az idei fesztivált. Örömét fejezte ki afelett, hogy a jelenlegi körülmények között is lezajlott hét izgalmas irodalmi párbeszéd „a vulkán alatt”. Innen kezdve azon igyekeznek, hogy minél erőteljesebb jelenlétet valósítsanak meg a digitális térben, az esetleges nehezebb időkre is felkészülve. A hanganyagokat általában eddig is rögzítették, ám mostantól egyre nagyobb jelentőségük lesz a képi megjelenítéseknek is. Pozitív tanulságként azt könyveli el, hogy most kezdte el látni, mekkora lehetőség van a médiás anyagokban. Úgy véli, itt különleges érdeklődésekről van szó, speciális témákról és azok megközelítéseiről, ezért vizuálisan is újra kellene fogalmazni ezeket arra az esetre, amikor még a mostaninál is jobban bezárul a nyilvánosság.