2024. április 20., szombat

Magyar és lengyel vétó az uniós költségvetésre

Orbán Viktor: Semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről

Hétfőn, az uniós nagyköveti ülésen a korábbi figyelmeztetésekkel összhangban politikai vétót emelt a magyar és a lengyel kormány a 2021–2027-es uniós költségvetéssel és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotással szemben.

Az uniós tagországok nagyköveteinek brüsszeli ülésén a német soros elnökség politikai állásfoglalást kért a tagállamoktól, hogy mondják meg, hogy mi a politikai álláspontjuk a jogállamisági feltételrendszerről, a hétéves uniós költségvetésről és az uniós helyreállítási alaphoz szükséges úgynevezett saját forrás rendeletről, utóbbi kettő kérdésben élt a politikai vétóval Lengyelország és Magyarország – számolt be a hírről az Euronews.

Orbán Viktor Brüsszelben egy múlt évi csúcstalálkozón, mellette Havasi Bertalan (Fotó: MTI)

Orbán Viktor Brüsszelben egy múlt évi csúcstalálkozón, mellette Havasi Bertalan (Fotó: MTI)

A jogállamisági csomagot minősített többséggel fogadták el a tagállamok, azaz itt nem volt lehetőség vétózásra. A hétéves uniós költségvetéshez és az uniós helyreállítási csomaghoz azonban egyhangú döntéshozatalra van szükség, ezért a magyar és a lengyel vétó a teljes folyamatot blokkolja.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár megerősítette a vétó benyújtásáról szóló hírt. „ Magyarország, amint arra Orbán Viktor kormányfő előre figyelmeztetett, vétót nyújtott be a költségvetésre, mert nem fogadhatjuk el a jelenlegi javaslatot, amely összekapcsolja a kormányok jogállamisági címen történő zsarolását a költségvetési döntésekkel” – idézte Kovács szavait a Beta hírügynökség.

Amint a hírről a magyar sajtóban elsőként beszámoló Portfolió gazdasági portál jelezte, hétfőn még „csak” a politikai vétó hangzott el a két tagállam részéről. A formális, jogi aktusként értelmezett vétó leghamarabb szerdán jöhet a saját forrás rendeletnél, a költségvetés ügyében pedig leghamarabb a jövő héten. Valószínűbb azonban, hogy a két rendeletet egyben kezeli majd a német soros elnökség, azaz egyszerre akarja majd jogilag is megszavaztatni ezeket a Tanácsban leghamarabb a jövő héten, vagy valamikor a jövőben – írja a portfolio.hu.

A mai fejlemény alapján bizonytalan időre és kifutás mellett leáll az uniós költségvetési döntéshozatal. Csütörtökön várhatóan az EU legfelső szintjén, az állam- és kormányfők videókonferenciás tanácskozásán is megvitatják a kialakult helyzetet és a további lépéseket – írja a gazdasági portál.

Az MTI közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást. A hírt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte.

„Éppen most informáltak a legújabb fejleményekről az MFF/NGEU-csomag (a többéves pénzügyi keret és a „Next Generation EU” helyreállítási eszköz) végrehajtásának helyzetét illetően” – írta Orbán Viktor.

Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.