2024. március 28., csütörtök

Ausztria világelső a vírus terjedésében

Huszonnégy órás kijárási korlátozás – Olaszországban újabb vörös tartományok – Franciaországban oszlatás a vadpartin – A világon egy nap alatt félmilliónál több új koronavírus-fertőzött

A világon jelenleg Ausztriában a legmagasabb az új koronavírus-fertőzöttek aránya a népességszámra vetítve – derült ki az Our World in Data online adatbank rangsorából. Ausztriában a hétnapos átlagot nézve 831 új fertőzött jut egymillió lakosra, és ezzel megelőzte Georgiát (781), Svájcot (743), Csehországot (674) és Szlovéniát (668). Azonban míg Svájcnak és Csehországnak látszólag sikerült megfékeznie a járvány terjedését, Ausztriában október közepe óta meredeken emelkednek a számok.

Bár az osztrák kormány november 3-án szigorított az óvintézkedéseken, a lépés nem bizonyult elegendőnek a járvány terjedésének megfékezésére, ezért további szigorításokat léptetnek életbe. Ezt Sebastian Kurz kancellár jelentette be szombati sajtótájékoztatóján. Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök és fodrászok. Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban.

Az olaszok kihasználták a zárás előtti utolsó napot (Fotó: Beta/AP)

Az olaszok kihasználták a zárás előtti utolsó napot (Fotó: Beta/AP)

Kurz elmondta: az a célja, hogy a jelenlegi szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot. A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg.

Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak. „Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél” – mondta.

A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Tegnap reggelre Olaszország egyes tartományaiban is tovább szigorítottak. Szombaton Nápolyban a tengerparti sétányok, Firenzében a vásárlóutcák voltak tele emberekkel az éjfélkor életbe lépett zárás előtti utolsó napon, miután Campania és Toszkána tartományt járványveszélyes, vörös színű zónának nyilvánították. Nápolyban megteltek a tengerparti kávéházak és éttermek teraszai, vásárlóutcái és a karácsonyi betlehemi figurákat áruló kézművesüzletek is.

A vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes régiók külső határát lezárják, belépni csak engedéllyel lehet, és a tartományon belüli mozgás sem engedélyezett, kivéve ha munkavégzés, iskolába járás vagy más nyomós indok miatt történik. Bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek kizárólag elvitelre dolgozhatnak este tízig. Leáll a kereskedelem is, kivéve az élelmiszert és más alapvető cikkeket áruló üzleteket. Nem engedélyezett a sportolás sem, kivéve a lakóhely közeli szabadtéri mozgást. 

Több tartományt már korábban a vörös zónába soroltak. Bolzano térségében vannak a legszigorúbb korlátozások. Itt a kormányzó arra szólította föl a lakosokat, hogy csak akkor menjenek vagy vitessék magukat kórházba, ha életveszélyben vannak, mivel az egészségügyi rendszer teljesen telített.

Franciaországban biztató jelnek számít, hogy október óta szombatra először csökkent a kórházban kezeltek száma.

A gyülekezési tilalom ellenére szombatra virradóra a Párizshoz közeli Joinville-le-Pont-ban több mint háromszázan vettek részt egy, a közösségi oldalakon szervezett illegális vadpartin. A hangoskodás miatt a szomszédos házakban lakók hajnali 2 órakor kihívták a rendőrséget. Az oszlatás általános verekedésbe fajult a rendőrök felé üvegeket és egyéb tárgyakat dobáló bulizók és a hatósági emberek között, akik oszlató gránátokat is bevetettek a ház kiürítésére. A nyomozók a helyszínen mintákat is vettek, és azt közölték, hogy a bulizók közül legalább egy embernek pozitívnak bizonyult a koronavírustesztje.

A vasárnap reggeli adatok szerint a világon a koronavírus-fertőzöttek száma megközelíti az 54 milliót, a halálos áldozatoké meghaladja az 1,3 milliót. Egy nap alatt több mint félmillió új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és 8700-an vesztették életüket.

Kína hosszú ideje pozitív példaként szolgálhat: az 1,4 milliárdnyi lakosú országban mindössze a 92 ezret megközelítő fertőzéses esetet tartanak nyilván, valamint 4742 halálos áldozatot.