2024. március 29., péntek

A jól fizetett tétlenkedő

Két, hasonló küldetésű állami tanács működik

A kormány a napokban Siniša Mali pénzügyminisztert nevezte ki a Kínával és a Közép-, illetve Kelet-Európával való együttműködéssel megbízott tanács koordinátorának. Eddig hasonló feladatkört töltött be Tomislav Nikolić, mégpedig egy másik, Oroszországgal és Kínával való együttműködéssel megbízott tanács élén, amelynek az utolsó  tevékenységére, a hivatalos honlapja szerint, július 8-án került sor.

A Blic napilap a téma kapcsán számos kérdést felvetett Tomislav Nikolić pozíciójával kapcsolatban, hiszen 2017-ben adta át az államfői tisztségét Aleksandar Vučićnak, és rövidesen az újonnan megalakult, az Oroszországgal és Kínával együttműködő tanács élére került. Azóta azonban egyre ritkábban jelenik meg a nyilvánosság előtt. Nikolić mellett további 30 ember dolgozott még (papíron), és a munkájuk, illetve munkakörük évente több tíz millióba került. A Blic kiemeli, hogy 2018-ban ez a tanács 50 millió dináros költségvetéssel rendelkezett, megalakulása évében pedig 38,4 millióval. Miközben a szerb küldöttség Moszkvában és Pekingben tett hivatalos látogatásán, vagy éppen akkor, amikor orosz vagy kínai vendégek érkeztek Szerbiába, Nikolić ritkán, vagy egyáltalán nem vett részt. Tolakodik hát a kérdés: pontosan mi volt a feledatköre az utóbbi három évben az egykori államfőnek? Miután frissen Mali lett a Kínával és Közép- és Kelet-Európával való együttműködéssel megbízott tanácsnak a koordinátora, a Nikolić által vezetett tanács létjogosultsága is megkérdőjeleződött. Igaz, a napilap megkeresésére azt állították, ők továbbra is zavartalanul végzik a munkájukat.

Tomislav Nikolić az államelnöki tisztség átadása után sem költözött ki a dedinjei elnöki villából, továbbra is élvezi a 800 négyzetméteres villa luxuskörülményeit, azzal, hogy az Oroszországgal és Kínával együttműködő tanácsban betöltött munkakörébe belefoglalták azt is, hogy a villában látja vendégül a tanács vendégeit is. A dedinjei villában való tartózkodása az állami költségvetésnek, így az adófizetőknek havonta több ezer eurós kiadást jelent.

A Blic rámutat, hogy a volt államfő már évek óta viseli a legmagasabb fizetéssel rendelkező ingyenélő elnevezést, és már az államfői tevékenysége során is számos ellentmondásba keveredett, vagyis illegális épületet emeltetett a Száva árövezetében, ezenkívül a felesége, Dragica által vezetett alapítvány működésében is számos rendellenességet lehetett felfedezni, legyen szó örökbefogadásról, illetve az Arilje mellett illegálisan épülő mini vízi erőművekről, amelyre az alapítvány támogatást nyújtott.

A napilap kiemelte, Tomislav Nikolić 2017. június 1-je óta havonta 95 ezer dinár nyugdíjat kap, de emellett további tiszteletdíj üti a markát, csak azért, mert a már említett tanács élén tevékenykedik.

Rámutatnak ugyanakkor, hogy fia, Tomislav Radimir Nikolić is több botrányba keveredett Kragujevacon, ahol a közelmúltig polgármester volt. Az egyik botrány, amelyről a média is cikkezett, hogy egy 18 millió dináros pályázaton a higiéniai követelmények elvégzésére végül egy, a családjukhoz közeli vállalkozó adta ki a megbízatást.