2024. április 19., péntek

Még nem lesz távoktatás

Branko Ružić oktatásügyi miniszter szerint az iskolák a legbiztonságosabb helyek

Nincs ok pánikra, és arra sincs szükség, hogy az egész országban áttérjenek a távoktatásra – nyilatkozta Branko Ružić oktatásügyi miniszter (a felvételen) az RTS kedd reggeli műsorában. Mint kiemelte, az iskolák a legbiztonságosabb helynek bizonyultak, mivel vannak olyan körzetek, amelyekben a koronavírus még nem jutott be az oktatási intézményekbe.

– Enyhe növekedést tapasztalunk a fertőzöttek számában, ha figyelembe vesszük a statisztikát és azt a tényt, hogy az iskoláskor előtti intézményekbe 250 ezer gyermek, az általános iskolákba csaknem 530 ezer, a középiskolákba megközelítőleg 250 ezer diák jár, és a felsőokatási inézményeknek is ugyanennyi hallgatójuk van. Tehát csaknem 1 250 000 gyermek és fiatal miatt kell aggódnunk. Ez a félelem jogos és igazolt, de nem kell pánikot kelteni – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Batut Közegészségügyi Intézet adataira hivatkozva elmondta, hogy a szerbiai általános iskolákban a diákok körében a fertőzöttek aránya 0,1 százalékra tehető. Branko Ružić szerint a szülőknek arra is van lehetőségük, hogy a gyermekeik otthonról kövessék az órákat. A tanév kezdetén a szülők 4 százaléka döntött a távoktatás mellett, szeptemberben 2,7 százalékuk, mára azonban ez az arány 3,3 százalékos. A miniszter szerint mindez arról tanúskodik, hogy a szülők bíznak az oktatási rendszerben.