2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Keddtől nyitvatartási korlátozás

Ana Brnabić reméli, hogy Szerbia a tervezettnél 2 millió adagnyival több vakcinát szerez be

Holnap lépnek hatályba a köztársasági kormány vasárnapi ülésén elfogadott járványügyi korlátozások. Ezekkel összhangban a következő 14 napban 21 óra és hajnali 5 óra között nem tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, az éjszakai szórakozóhelyek, továbbá az üzletek, a bevásárlóközpontok és minden egyéb, szolgáltatást nyújtó létesítmény. A korlátozás alól kivételt képeznek a gyógyszertárak, a harmadik műszakban termelő gazdasági létesítmények, továbbá az üzemanyagtöltő állomások, azzal, hogy utóbbiak az említett időszakban kizárólag üzemanyagot értékesíthetnek. Az éttermek és a falatozók 21 óra után a továbbiakban is házhoz szállíthatják a megrendelt ételt.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Ana Brnabić kormányfő hiszi, hogy ezek és a korábbi intézkedések hatékonyak lesznek, de ha mégsem, belátható időn belül újabb korlátozásokat foganatosíthatnak, azzal, hogy ezt szeretnék elkerülni. A gazdaságnak köszönhetően a köztársasági költségvetésben sikerül biztosítani a járvány elleni küzdelemhez szükséges eszközöket, ezért fontos, hogy egyensúly legyen a gazdasági és az egészségügyi érdekek között – magyarázta a kormány első embere.

A Pink tv-nek nyilatkozva Ana Brnabić a majdani védőoltásról is szót ejtett, megismételve, hogy a kormány több országgal és gyártóval tárgyal. Megtörténhet, hogy a tervezetthez képest 2 millió adagnyival több vakcina érkezik az országba – emelte ki a miniszterelnök, és nyilatkozatának folytatása arra enged következtetni, hogy Szerbia, ellenben Aleksandar Vučić államfő múlt heti bejelentésével, mégsem az Egészségügyi Világszervezet COVAX vakcinabeszerzési programja keretében vásárol majd védőoltást.

– A globális együttműködés keretében az országok két lehetőség közül választhattak. Az első az olcsóbb, ennek keretében az országoknak azt a vakcinát kell elfogadniuk, amelyiket a COVAX-rendszer adott pillanatban a rendelkezésükre bocsát. A második lehetőség drágább, ennek pedig az a lényege, hogy az országok szabadon választanak azok közül a védőoltások közül, amelyek rendelkezésre állnak. Szerbia közvetlen tárgyalásokat kezdett az orosz Szputnyik V vakcina gyártójával, valamint a kínai SinoPharm gyógyszergyártóval, de a Pfizerrel és a BioNTechhel is tárgyalunk, sőt az utóbbiakkal szerződést is aláírtunk – fejtette ki Ana Brnabić.

NEM VALÓSZÍNŰ A KIJÁRÁSI TILALOM

Branislav Tiodorović epidemiológusnak, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagjának értékelése szerint a következő időszakban feltehetőleg tovább növekszik a fertőzötteknek és a szövődmények következtében elhunytaknak a száma. Megtörténhet, hogy a járvány aktuális hullámának a fellángolása valamikor december 20-án kezd érdemben enyhülni – emelte ki a szakértő a Prva tv-nek nyilatkozva, és hozzátette, hogy december elejétől már elkezdhet csökkenni az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma, ám ezt követően egy ideig még valószínűleg ingadozások lesznek jellemzőek.

A szakértő szerint a járvány kezdete óta eddig elkövetett legnagyobb mulasztások egyike az, hogy nem kérték pszichológusok vagy kommunikációs szakértők segítségét, elsősorban abból a célból, hogy megfelelő módon tájékoztassák a polgárokat a védőintézkedések lényegéről, illetve  indokoltságáról. Ez a fiatalok tekintetében különösen fontos – mutatott rá Tiodorović. Amennyiben a jelenleg alkalmazott intézkedések nem bizonyulnak hatékonynak, biztosan megfontolják az újabbak lehetőségét, ám nem valószínű, hogy a válságstáb a kijárási tilalom elrendelését javasolja – derült ki a beszélgetés folytatásában. Branislav Tiodorović szerint a munkaadóknak érdemes lenne megfontolniuk annak a lehetőségét, hogy minél több alkalmazottjuk számára lehetővé tegyék az otthoni munkát. Emellett a munkások munkahelyükre utaztatása kürülményeinek a kérdését is fontos lenne körbejárni – tette hozzá, majd az oktatási intézmények témájában közölte, hogy az általános iskolákban megfelelő a járványhelyzet és a hozzáállás, ám a középiskolák tekintetében gondok merülnek fel. Amennyiben utóbbiakban nem sikerül megváltoztatni a jelenleg jellemző hozzáállást, megtörténhet, hogy az e-oktatásra való átállást javasolják – emelte ki Branislav Tiodorović.

MIND TÖBB ÖNKORMÁNYZATBAN RENDKÍVÜLI A HELYZET

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet mai járványügyi jelentése értelmében a hétvégén a tartományban 1407 újonnan azonosított fertőzöttet jegyeztek, a legtöbbet, 659-et, Újvidéken. Jelenleg 27 helyi önkormányzat területén minősítik rendkívülinek a járványhelyzetet, ezek a következők: Újvidék, Nagybecskerek, Mitrovica, Pancsova, Nagykikinda, Szabadka, Zombor, Palánka, Versec, Fehértemplom, Belcsény (Beocsin), Ópáva, Zsablya, Alibunár, Karlóca, Temerin, Kúla, Inđija, Ruma, Verbász, Óbecse, Ürög, Kevevára (Kovin), Šid, Magyarcsernye, Antalfalva (Kovačica) és Zichyfalva (Plandište). A Tartományi Közegészségügyi Intézet pénteki jelentése értelmében 13 vajdasági helyi önkormányzatban volt rendkívüli a járványhelyzet.

Snežana Bojanić, a Tartományi Egészségügyi Titkárság segédtitkárának szavai szerint a helyzet a tartományban nem ad okot optimizmusra.  Csak vasárnap Újvidéken 340 új fertőzést jegyeztek – tette hozzá a Vajdasági Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint, kiemelvén, hogy Újvidéken lángol a járvány, és a helyzet feltehetőleg tovább rosszabbodik. A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 277 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 18-nak van szüksége lélegeztetőberendezés segítségére – közölte Snežana Bojanić, aki sokat vár a lakosság a fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény néhány napja hatályba lépett módosításától, hiszen ez lehetővé teszi, hogy a járványügyi intézkedéseket be nem tartó polgárokat és jogi személyeket a kommunális milícia is megbüntesse. Az arra felhatalmazott szervek egyebek mellett akkor büntethetnek, ha a polgárok nem viselik a védőmaszkot, valamint nem tartják be az előírt távolságot – mutatott rá Snežana Bojanić. A tisztségviselő abban sem kételkedik, hogy a mától hatályba lépett korlátozások hatékonyak lesznek, főleg, ha mindenki betartja őket. 

A segédtitkár nem beszélt azokról a sajtóértesülésekről, hogy a zombori Dr. Radivoj Simonović Kórház alkalmazottainak a fele megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal. A 025 Sombor hírportál értesülései szerint összesen 83 alkalmazott fertőződött meg – 19 orvos, 50 egészségügyi nővér és 14, nem egészségügyi feladatokat ellátó dolgozó.

2813 FERTŐZÖTT – 21 ELHUNYT

A keddi országos járványügyi jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 11 493 koronavírustesztet végeztek el, ebből 2813-nak az eredménye volt pozitív; a pozitivitás aránya 24,48 százalék. Lélegeztetőberendezésen 161 személy van. A tekintett 24 óra alatt 21 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek  következtében, ezzel 1030-ra nőtt az elhunytak száma; a halálozási arány 1,18 százalék. Jelenleg 3963 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 519 315 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 87 381-nek az eredménye volt pozitív.

A vasárnap és a hétfő között eltelt 24 órában azonosított fertőzöttek közül – a B92 hírportál értesülései szerint – 906 személy belgrádi, 364-en újvidéki lakosok, 215-en pedig kragujevaciak. Pancsován 90 fertőzést jegyeztek, Nagybecskereken 66-ot, Nagykikindán pedig 62-t. A kilenc, legtöbb fertőzést jegyző szerbiai település közül négy vajdasági.

A szociális ellátórendszer bennlakásos intézményeiben – elsősorban az idősek otthonaiban – 436 fertőzött lakót és 257 fertőzött alkalmazottat tartanak nyilván. Az egy nappal korábbi jelentés szerint 404 volt a fertőzött lakók száma, a még egy nappal korábbi szerint 341, a pénteki jelentés 295 fertőzött lakóról adott hírt, míg a csütörtöki 248-ról.

A tartományban működő felnőttek és idősek otthonaiban 29 a fertőzött lakók és 49 a fertőzött alkalmazottak száma. A pénteki jelentéshez képest a lakók körében nem jegyeztek újabb fertőzést, a fertőzött alkalmazottak száma pedig 13-mal növekedett az azóta eltelt időszakban.