2024. április 25., csütörtök

Csak kétszázalékos lesz a termékcsökkenés

Szerbiában és Litvániában csökken az idén legkisebb mértékben, csupán 2 százalékkal, a bruttó társadalmi termék (GDP) – közölte előrejelzését a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW). Feltevéseit abban a jelentésben ismerteti, melyben áttekinti, milyen károkat okozott a világjárvány a tranzíciós gazdaságoknak, és milyenek a kilátásaik. A válságból való kilábalás várható üteme alapján a tekintélyes gazdaságkutató intézetnek az a véleménye, hogy Szerbiában a bruttó hazai termék jövőre 4,5 százalékkal növekedhet.

A prognózis szerint Horvátországban a GDP az idén 9,4 százalékkal süllyed, tehát nagyobb arányban, mint az átalakulóban lévő országok bármelyikében. Ehhez hasonló lesz az év végi mutató Montenegróban, ahol 9 százalékos csökkenést valószínűsítenek, a többi tranzíciós gazdaság megússza kisebb visszaeséssel. A koronavírus-járvány miatti gazdasági bajok különösen súlyosan érintették a turizmustól nagymértékben függő országokat. Szlovéniában például, melynek gazdaságát szintén térdre kényszerítette a válság, az idén várhatóan 6,7 százalékos lesz a GDP-csökkenés, Magyarországon pedig 6,5 százalék.

A bécsi intézet szerint jövőre feltehetőleg radikális fordulatra lehet számítani. A felépülés gyorsaságát tekintve Horvátország számíthat a legjobb helyezésre, vagyis 5 százalékos gazdasági növekedésre, és ugyanez az előrejelzés érvényes Montenegróra is. Mindkét országban a turizmus erőteljes felledülése hozza meg a nagy fordulatot. A térség többi országa valamivel lassabban fog visszakapaszkodni, így Szlovéniában és Szerbiában 4,5, Magyarországon 3 százalékkal bővülhet a gazdaság. A gazdasági tevékenység élénkülését illetően Közép- és Délkelet-Európa országai között 2021-ben Bulgária tud majd legkisebb arányú növekedést elérni, mindössze 1,7 százalékosat.