2024. április 19., péntek
NEMZETEK LIGÁJA

Nyitva hagyott kérdések

Kalmár Zsolt gólja az első félidőben kialakította a végeredményt (Fotó: MTI)

Kalmár Zsolt gólja az első félidőben kialakította a végeredményt (Fotó: MTI)

Magyarország és Szerbia válogatottja 1:1-es döntetlent játszott Budapesten a Nemzetek Ligája B divíziójának utolsó előtti fordulójában, amivel a 3. csoportban továbbra sem dőltek el a legfontosabb kérdések. A magyarok számára persze eldőlt a leglényegesebb, hiszen a fiúk a múlt heti, Izland elleni bravúros fordítással biztosították helyüket a jövő évi kontinenstornán, épp ezért a csapat felszabadultan futott ki a pályára. A lendületes támadásokat vezető magyarok a 17. percben hideg zuhanyt kaptak a nyakukba, Radonjić gyors kontrát futott végig a bal szélen, és higgadtan lőtt a kapuba. A magyar játékon azonban érezhető volt a veszély, Szoboszlai gyönyörűen irányított. A 39. percig kellett várni, hogy a magyar nyomás góllá érjen, Kalmár biztosan gurította el Dmitrović mellett a Nikolićtól kapott labdát. Mint később kiderült, a DAC játékosa ezzel a végeredményt is beállította, a némileg lassabb tempójú második félidőben ugyan adódtak helyzetek, de több találat nem született.

Holnap este több szempontból is sorsdöntő összecsapások következnek a csoportban. Ha a magyarok megverik Törökországot, valamint Szerbia Oroszországot, azzal egyrészt Magyarország csoportelső lenne, és szintet lépne, másrészt Szerbia pontszámban utolérné a törököket. Mivel a két gárda kétszer ikszelt egymással, Belgrádban gól nélkül, Isztambulban 2:2-es eredménnyel, ezért a szerbek helyett a törökök mondhatnának búcsút a B divíziónak. A magyarok csoportgyőzelméhez viszont az is elegendő, ha pusztán több pontot szereznek, mint az oroszok.

Nemzetek Ligája, B divízió, 5. forduló, 1. csoport: Ausztria–Észak-Írország 2:1. A sorrend: Ausztria 12, Norvégia (–1) 9, Románia (–1) 4, Észak-Írország 1 pont. 2. csoport: Csehország–Izrael 1:0. A sorrend: Skócia 10, Csehország 9, Izrael 5, Szlovákia 4 pont. 3. csoport: Magyarország–Szerbia 1:1, Törökország–Oroszország 3:2. A sorrend: Oroszország és Magyarország 8, Törökország 6, Szerbia 3 pont. 4. csoport: Wales–Írország 1:0, Bulgária–Finnország 1:2. A sorrend: Wales 13, Finnország 12, Írország 2, Bulgária 1 pont.

A DIVÍZIÓ

Mire képesek a dánok?

A legmagasabb szinten az 1. csoportban az olaszok magabiztosak voltak a lengyelek ellen, míg a belgák Wijnaldum korai duplájával adták meg az alaphangot a bosnyákokkal szemben, és simán nyertek. A holnapi utolsó fordulót Olaszország várja a legjobb helyzetből. A 2. csoportban a dánok akár meglepetést is okozhatnak, miután legyűrték Izlandot, míg a belgák mezőnyhátrányban focizva tették meg ugyanezt Angliával. A szigetországiak a vereséggel biztosan nem lehetnek csoportelsők, ám a dánok egy esetleges holnapi belgiumi diadallal teljesen felboríthatják a papírformát.

A divízió, 5. forduló, 1. csoport: Hollandia–Bosznia-Hercegovina 3:1, Olaszország–Lengyelország 2:0. A sorrend: Olaszország 9, Hollandia 8, Lengyelország 7, Bosznia-Hercegovina 2 pont. 2. csoport: Belgium–Anglia 2:0, Dánia–Izland 2:1. A sorrend: Belgium 12, Dánia 10, Anglia 7, Izland 0 pont.

C DIVÍZIÓ

Kétesélyes csaták

A C divízió vasárnap este véget ért 5. fordulója után három csoportban is az a helyzet alakult ki, hogy ma délután-este klasszikus ki-ki ütközetek fognak dönteni a csoportgyőzelmekről. Örményország Észak-Macedónia legyőzésével megszerezheti az első helyet, Görögország az utolsó körben a lőtávolon belüli Szlovéniát fogadja, míg Albánia hasonló helyzetben várja a jelenleg éllovas fehéroroszokat.

C divízió, 5. forduló, 2. csoport: Grúzia–Örményország 1:2. A sorrend: Észak-Macedónia 9, Örményország 8, Grúzia 6, Észtország 2 pont. 3. csoport: Szlovénia–Koszovó 2:1, Moldova–Görögország 0:2. A sorrend: Szlovénia 13, Görögország 11, Koszovó 2, Moldova 1 pont. 4. csoport: Fehéroroszország–Litvánia 2:0, Albánia–Kazahsztán 3:1. A sorrend: Fehéroroszország 10, Albánia 8, Litvánia 5, Kazahsztán 4 pont.