2024. április 19., péntek
OLIMPIA

Nincs terítéken az olimpia lemondása

A mostani állás szerint lehetnek külföldi nézők az ötkarikáson

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint nincs terítéken a 2021-re halasztott tokiói játékok lemondása. A német sportdiplomata ezt azelőtt jelentette ki, hogy Tokióba utazott, ahol vasárnaptól szerdáig tartózkodik majd, és ez lesz az első útja Japánba azóta, hogy a NOB márciusban elhalasztotta a játékokat. A sportvezető kiemelte: a szervezőbizottság jelenleg is dolgozik egy olyan intézkedéscsomagon, amely révén a pandémia közepette is le lehet bonyolítani a világ legnagyobb sporteseményét. „Mindennél fontosabb az olimpia biztonságos megrendezése. Kilenc hónap múlva a sportolók biztonságos környezetben versenghetnek majd” – hangsúlyozta Bach, hozzátéve, még korai arról beszélni, hogy jelen lehetnek-e szurkolók és külföldi vendégek, de remélhetőleg nem üres létesítményekben zajlanak majd a versenyszámok.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság vezérigazgatója ugyanakkor kijelentette, hogy korlátozott számban jelen lehetnek külföldi szurkolók. A szervezők készítenek majd egy szigorú sorvezetőt, egyfajta szabálykönyvet, amelynek útmutatásait követni kell, illetve egészségügyi applikációkat fognak alkalmazni a szurkolók nyomon követésére és a fertőzés terjedésének monitorozására. „Jövő tavaszra állunk elő az összes szurkolóra, beleértve a nem japán lakosokra vonatkozó előírásokkal” – jelezte Muto, aki korábban úgy fogalmazott, nehéz lenne karanténba küldeni a külföldről érkezőket, most viszont már azt sugallta, hogy akár erre is sor kerülhet. „Az, hogy a külföldi nézőknek 14 napos karanténba kell-e vonulniuk, vagy sem, hogy ettől eltekinthetünk-e, vagy sem, az akkori helyzettől függ majd” – mondta, hozzátéve: mutatkozik lehetőség arra, hogy a karanténtól eltekintsenek, amennyiben az érkezők bizonyos feltételeknek megfelelnek.

A szervezőbizottság és a NOB további öt hónapot adott magának arra, hogy – amikor az északi féltekén tavasz lesz – véglegesítse az eljárást a sportolókkal, a hivatalos személyekkel, szponzorokkal és televíziósokkal, újságírókkal szemben.

Arra a felvetésre, hogy vajon a játékokra érkezők követik-e majd a szabályokat, Muto úgy reagált, azután, hogy Japán területére lépnek, nem tudják már úgy követni a drukkereket, mint a sportolókat, ezért a legfontosabb, hogy az ellenőrzés a belépéskor hatékony legyen. Muto beszélt arról is, hogy még nem döntötték el, hány szurkolót engedhetnek be az egyes helyszínekre, mert a tapasztalatgyűjtés még zajlik. Ugyanakkor néhány baseballstadiont már teszteltek 80 százalékos telítettséggel.