2024. április 24., szerda

Felavatták Bethlen Gábor szobrát

Fotó: MTI

Fotó: MTI

@f = MAROSVÁSÁRHELY

@c = Fölavatták Bethlen Gábor szobrát

Valóra vált a marosvásárhelyi magyar közösség több évtizedes álma: a város főterén vasárnap délután – a fejedelem születésének 440. évfordulóján – fölavatták Bethlen Gábor egész alakos szobrát, az erdélyi származású, Magyarországon élő Harmath István alkotását.

Az Erdély Televízióban és az interneten is élőben közvetített eseményen a járványügyi korlátozások miatt csak pár tucatnyian vettek részt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében kiemelte, hogy a romlás, a pusztulás, a kegyetlenség és a törvénytelenség időszaka után Bethlen Gábor fejedelemségének tizenhat esztendeje alatt Erdélyre a felvirágzás köszöntött.

– Visszaszerzett tekintély, stabil bel- és külpolitika, gazdasági megerősödés, a művészetek virágkora – idézte a fejedelem nagyságát a politikus.

Soós Zoltán polgármester egyebek mellett ezt mondta a fejedelemről: – Egy város emlékezetében nem csak a nagy történelmi személyiségek élnek, de azok is, akik sokat tettek az emlékezők közösségéért, akik építették, gyarapították azt. Bethlen Gábor tehát kétszeresen is rászolgált arra, hogy a mai naptól ezzel a szoborral is emlékezzünk rá: nem csupán Erdély egyik vagy talán a legjelentősebb fejedelme volt, de Marosvásárhely atyja, sőt keresztapja is, hiszen elsőként ő nevezte így városunkat.