2021. október 27., szerda

További szigorításokat léptetnek életbe Ausztriában

További szigorítások léptetnek életbe Ausztriában, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján.

Fotó: AFP / APA
Fotó: AFP / APA

Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok.
Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.
Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban.
Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot.
A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát.
Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg - tette hozzá.
Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak.
"Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél" - mondta.
Az osztrák vezető egyúttal biztosította a lakosságot arról, hogy az iskolákban és az óvodákban indokolt esetben igénybe vehető marad a gyermekfelügyelet.
A kereskedők ágazattól függően 20-60 százalék közötti állami kompenzációra számíthatnak a bevételkiesés miatt - mondta el Werner Kogler alkancellár.
Ausztriában az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége. Szakértők kifogásolták, hogy a november elején életbe léptetett szigorítások ellenére nem javult a helyzet.
A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.