2024. április 23., kedd

Újabb szigorítások jöhetnek

Predrag Kon, epidemiológus tegnap este a Pink televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a válságstáb két hétig tartó szigorító intézkedéseken gondolkodik.

A válságstáb azt javasolja, hogy a vendéglátó ipari létesítmények este hat óráig legyenek nyitva. Kon továbbá elmondta, hogy a kijárási tilalom bevezetéséről egyelőre nem beszéltek, de lehet, hogy lesznek további szigorítások.

A jelenlegi intézkedések véleménye szerint megfelelőek, de lehetséges, hogy a maszkok viselését kötelezővé teszik a szabadban is. Ez elsősorban a sétálóutcákra és az olyan területekre vonatkozik, ahol nem lehet vagy nehezebben lehet betartani a fizikai távolságot. Rámutatott továbbá arra, hogy ha az emberek továbbra sem tartják be az intézkedéseket, szigorításokat kell majd bevezetni, annak érdekében, hogy a járványmutatók ismét laposabbak legyenek. Azt mondta, tisztában vannak az egyes intézkedések gazdasági következményeivel, de bizonyos intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a kórházi rendszer ellenálljon a ránehezedő nyomásnak.

Az epidemiológus elmondta, hogy még mindig Belgrádban a legkritikusabb a helyzet, ahol a napi fertőzöttek száma már elérte az 1700 főt. Az őszi szünetet nem fogják meghosszabbítani, de mivel az iskolások körében is növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért a válságstáb ülésén mindenképpen beszélnek majd arról, hogy a téli szünidő előbb kezdődjön.