2024. április 25., csütörtök

„Pihen a komp, kikötötték…”

Meg lehet menteni a Bátka kompot – Turisztikai célokra szeretnék újraindítani

A Zentához tartozó Bátka nevű határrész a Tisza szabályozásakor a bánsági oldalra került. A területen több mint 300 hektár jó minőségű termőföld található, zömében zentai tulajdonban. Még nem is olyan régen közel száz család művelt itt kisebb-nagyobb gyümölcsöst, bár már sokan felhagytak vele. Bátkát leggyorsabban kompon lehetett elérni. 2002 májusában, a szokásos műszaki vizsga után az illetékesek nem adták meg az engedélyt a komp további használatára. Műszakilag nem találták alkalmasnak az utas- és teherszállításra. A bátkai földekhez, gyümölcsösökhöz vezető út így jelentősen meghosszabbodott, a tulajdonosoknak a tiszai hídon kellett átkelniük, majd Tiszaszentmiklóson át több mint húsz kilométert autózniuk. A Tisza bánáti töltésén is el lehet jutni Bátkába, de csak kétkerekű járművel.

A zentai földműves-szövetkezet tulajdonát képező, Bátka nevű kompot 2002-ben 57 000 dinárért vásárolta meg az önkormányzat, majd hosszas huzavona, javítás és engedélyezés után 2005-ben üzembe helyezték. Négy évvel ezelőtt még arról cikkezett a sajtó, hogy az akkoriban megalapított Bátkai Földtulajdonosok Szervezete elégedetlen a kompot működtető civil szervezet tevékenységével, ezért átvették a komp üzemeltetését. A komp ekkor újraindult, reggel 8 órakor ment át Bátkára, ahonnan délután 5 órakor tért vissza a bácskai oldalra. Nem telt el hosszú idő, és újra leállt a komp, amely most is ott rozsdásodik a parthoz kötve. Két éve még pálinkát is főztek rajta, októberben pálinkafőzési idényzáró volt a kompon.
A napokban Molnár Csikós Zsolt, a zentai mezőőrszolgálat koordinátora és Baranyi Nándor, a Tisza Mentőcsapat vezetője társaságában felkerestük a Tisza zentai partjához kötött kompot.

A hiányzó felszerelést pótolni kell a kompon

A hiányzó felszerelést pótolni kell a kompon

Évek óta üzemen kívül vesztegel a zentai parton a község tulajdonát képező komp. Mit kellene tenni, hogy újra közhasznú vízi járműve legyen a zentai polgároknak?
– Nem volt felügyelet alatt a komp, és megrekedt a parton. A legutóbbi áradáskor, a víz levonulása után megfeneklett a parti sávban. Jelenleg azon dolgozunk, hogy újra visszategyük a vízre, és használható állapotba hozzuk az önkormányzat támogatásával.
A Tiszán átívelő, kompot vezető drótkötelet kiemeltük a folyóból, és most a komp fedélzetén van. A drótkötél még használható, de ki fogjuk próbálni a terhelhetőségét a jövő tavaszra tervezett újraindulás előtt.
A komphoz kötve volt egy fém motorcsónak, amely sajnos elsüllyedt. Nagy erőfeszítések árán sikerült kiemelni a vízből, és megtisztítani a rárakódott rengeteg iszaptól. Erre a csónakra szükség lesz. Korábban, amikor gyalogosok akartak csak átkelni Bátkába, a kompos ezzel a motorcsónakkal szállította át az embereket kerékpárostul a túlsó partra. Másrészt a mentőcsónak szerepét is ez a fémcsónak látja el, bár erre nem volt szükség korábban – mondta Molnár Csikós Zsolt.
Mi hiányzik a kompról, mit kell pótolni, javítani?
– Minden jármű esetében, így a vízi járműveken is kötelező a tűzvédelmi felszerelés. Lennie kell a kompon elsősegélynyújtáshoz szükséges készletnek, ha ne adja isten, valamilyen személyi sérülés, kisebb baleset történik a kompon utazókkal vagy a jármű kezelőjével. A komp teherbíró képessége jó, terményt és egyéb árut szállító járművek szállítására továbbra is alkalmas. A szállítójárművek tűzvédelméről is gondoskodni kell. Sajnos, amit el lehetett mozdítani, le lehetett szerelni, azt elvitték, lelopták a kompról, ezeket is pótolni kell.

Mikorra várható, hogy újra közlekedni fog a zentai Tisza-part és Bátka között a terület nevét viselő komp?
– A komp felújítását főleg turisztikai célokból szeretnénk elvégezni, de a Bátkába és onnan visszairányuló személy- és áruforgalom sem elhanyagolható. Az önkormányzat beleegyezésével, magáncégek támogatásával szeretnénk megmenteni az enyészettől. A Tisza vajdasági szakaszán már csak Péterrévénél található egy hasonló, még működő komp. A Tisza Mentőcsapat is érdekelt abban, hogy helyreállítsuk és beüzemeljük a bátkai kompot. Sok munka vár még ránk a kompon, és licenccel rendelkező kezelőszemélyzetre is szükség lesz – hangsúlyozta Baranyi Nándor.