2024. március 29., péntek

Mérhetetlen nyomás alatt

Tudnivalók és gyakorlati tapasztalatok az újtelepi COVID-rendelőből

Nagyon nem akartam megismerni a COVID-rendelő működését, de a betegség nem válogat. Két héttel ezelőtt vettem észre torokfájásos, fejfájásos, orrdugulásos tüneteket, amelyek szerda reggel fordultak annyira komolyra, hogy úgy döntöttem, kivizsgáltatom magam. Mivel a hőemelkedésem elérte a 38 Celsius-fokot és elvesztettem a szaglásérzékem is, délelőtt fél tizenegykor az újtelepi COVID-rendelőben voltam, és megkezdődött az azóta is tartó pokoljárásom.

Azonnal megjegyezem, sőt, ki is emelem, le a kalappal az ott dolgozó orvosok és nővérek előtt, ami ott történik, nem az ő hibájuk, hiszen igen nagy nyomás alatt igyekszenek elvégezni az egyáltalán nem veszélytelen munkájukat, néha-néha dühöngő embertömegek előtt. A rendszerrel lehet a baj, meg azzal – mint azt utolsó ottjártamkor félfüllel a nővérektől hallhattam – sok orvos és nővér is elkapta a betegséget, miközben napról napra nő a rendelőbe érkező fertőzésgyanús személyek és a betegek száma. Az orvosok és a nővérek megtesznek minden tőlük telhetőt.

A múlt héten szerdán jártam először a COVID-rendelőben. Ahogy fél tizenegykor megérkeztem, a bejáratnál álló nővérektől egy cetlin sorszámot kaptam, majd a nővér tájékoztatott, hogy 3-4 óra múlva kerülök csak sorra, 6 orvos dolgozik, egy vizsgálat pedig fél óráig tart. Szépen hazamentem, majd 2 órával később visszamentem, és csak további egy órás várakozás után fogadtak az emeleten kialakított ambulancián. Az ott dolgozó orvosokhoz 10-es csoport tagjaként érkezik az ember. A rendelőben hideg van, minden ablakot nyitva tartanak a folyamatos szellőzés érdekében, a padok pedig jéghidegek. Egy nővér azonnal felvette az adataimat – lakcím, telefonszám, foglalkozás –, amelyeket a számítógépbe táplált, majd a váróteremben egy másik nővér a kezem fertőtlenítése után megmérte a lázam, pulzusom és a vérnyomásom is, az értékeket lejegyezte egy cetlire, felvette az adataimat és meghagyta, hogy a cetlit adjam majd oda az orvosnak. Az orvoshoz jó félórás várakozás után kerültem, és a vizsgálat tényleg fél órán át tartott, méghozzá egyetlen dolog miatt – az orvosnak mindent kétszer fel kellett írnia. Gyógyítás helyett adminisztrációval kell foglalkoznia. Részletes kikérdezés és az alapvizsgálat után a laborba küldött (itt át kell adni a betegkönyvet), ahol vérvétellel koronavírus-antitestvizsgálatot és CRP- vizsgálatot (szervezetben jelenlevő gyulladásos folyamatokat mutatja ki) végeznek. A laboráns meghagyta, hogy 40 perc múlva menjek vissza az orvoshoz, aki számítógépen kapja meg a tesztek eredményeit, és majd szólítani fog. Idejében odaértem és még egy jó másfél órát várakoztam, mire szólított az orvos. A teszt negatív, de gyulladással küzd a szervezetem. Megkaptam a terápiát: C- és D-vitamint, cinket, alfa-liponsavat – egyfajta antioxidánst – és hemomicin antibakteriális kapszulákat, azzal hogy öt nap múlva ellenőrzésre kell mennem.

Vasárnap hasonló időben mentem (párnával felfegyverkezve), de nővérek nem voltak a bejáratnál és akkor számokat sem osztottak, egy a közelben lévő egészségügyestől megtudakoltam, hogy mi az aznapi eljárás. Azt mondta, hogy mivel ellenőrzésre érkeztem, azonnal menjek fel a nővérekhez. Az orvosra aznap két órát vártam, aki öt perc alatt megvizsgált (az adataim már a rendszerben voltak), majd elküldött CRP-vizsgálatra és koronagyorstesztre (antigénteszt, amit az orrból vett mintából készítenek el – ami rettentően kellemetlen). Az orvoshoz másfél óra várakozás után kerültem vissza, a gyorsteszt eredménye negatív volt, a CPR magas, ezért az orvos még elküldött tüdőröntgenre is. Az RTG-felvétel után további két órát vártam, hogy visszakerüljek az orvoshoz: a tüdő tiszta, a terápiát folytatjuk, találkozunk 5 nap múlva. Este hétkor indultam haza.Csütörtökön már délután fél ötre érkeztem, gondolva, kevesebben lesznek és gyorsan végzek, hiszen tünetmentes vagyok négy napja. Nem is tévedhettem nagyobbat. Újból nővérek fogadták a pácienseket, ám most nem adtak sorszámokat, hanem egy füzetbe felírták a páciens nevét, érkezési idejét, valamint külön vezették az új betegek és az ellenőrzésre érkezetteket. Megérkezésem pillanatában a 200. beteg érkezett, de csak a 108. beteget fogadták, míg az ellenőrzésre ékezők közül a 90. volt az orvosnál, míg én a 96-os számot kaptam. Éjjel fél tizenegykor már szedtem volna a sátorfámat, mire elkezdték az ellenőrzésre érkezetteket is fogadni az éjszakai műszakos orvosok. Mielőtt orvoshoz jutottam a 308-as számú beteg jött be az ambulanciába, akit azonnal hazaküldtek a nővérek, azzal az üzenettel, hogy reggel hat környékén jöjjön vissza, míg az orvos a 130-ast fogadta. Az orvos gyorsan fogadott, elküldött vértesztekre (korona-antianyag és CPR), majd félórányi várakozás után fogadott. A teszt újra negatív volt, de továbbra is gyulladást mutatott ki az egyik teszt, így úgy döntött, hogy PCR-vizsgálatra is elküld, ami egyébként az egyetlen biztos teszt, amivel meg lehet állapítani a koronavírus fertőzést (nem is értem, mit vártak eddig) – igaz, az eredmény csak 24 óra elteltével derül ki. Az éjféli kilences buszt még elértem. Teszteredménytől függetlenül 5 nap múlva újra vissza kell mennem.

Az elmúlt pár nap tapasztalatát figyelembe véve, csak azt tudom mondani, mindenki hordjon maszkot és tartsa be a járványügyi ajánlásokat, ugyanis egészségügyünk leterhelt. Csütörtökön egy olyan családanyával is beszélgettem, aki 15 órája várta, hogy orvos elé kerüljön. Aki pedig COVID-rendelőbe kerül, legyen türelmes, azonnal kérdezze meg a legközelebbi nővért, hogy mi a teendő és mennyit kell várni, öltözzön rétegesen, vigyen vizet, valami rágcsálnivalót, vagy akár párnát és lázcsillapítót is – ugyanis könnyen megtörténhet, hogy egy súlyos eset miatt torlódni fog a várakozók száma és akár fél napra is ott ragadhat a rendelőben. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Segélykérés fertőzésgyanú esetén
A fertőzésveszély elkerülése érdekében kizárólag az újtelepi egészségházban fogadják a koronavírusos betegeket, akik COVID-gyanús tünetekkel terveznek orvoshoz fordulni, ezt Újvidéken csak ebben az egészségügyi intézményben tehetik meg. Az újtelepi rendelőközpont telefonszámai: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.