2024. március 29., péntek

Újvidék a kulturális fejlődés ékes példája

Miloš Vučević polgármester, Maja Gojković kulturális és tájékoztatási miniszter, valamint Nemanja Milenković, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 szerveződés elnöke látogatást tett a zene- és balettiskola új épületében lévő egyedülálló koncertterembe. Ez követően bemutatták az Európa Kulturális Fővárosa projektum eredményeit.

A Zene- és Balettiskola dolgozói és tanulói hamarosan új és saját munkaotthonba költözhetnek, tekintettel arra, hogy a Zeneiskola már 111, a Balettiskola pedig 72 éve albérleti helyiségekben működik. Az új Zeneiskola kapacitását 1500 tanulóra és 200 tanárra tervezték, míg a balettiskola 600 diák és 60 tanár befogadására lesz alkalmas. A 2021-es költségvetésben valamivel több mint háromszáz millió dinárt irányoztak elő az iskola felszerelésére.
– Nagy valószínűséggel jövőre már ebbe az iskolába járhatnak a tehetséges diákok, mi pedig kulturális eseményeket tarthatunk itt. Ez az egész város sikere. Öt év alatt csaknem hárommilliárd dinárt fektettünk be a létesítménybe, amely a város további kulturális fejlődésének központja lesz, valamint ez még egy vonzó ok arra, hogy a fiatalok Újvidéken maradjanak – mondta Miloš Vučević.

A polgármester beszámolt arról is, hogy Stefan Milenković világhírű hegedűművész hamarosan Újvidékre költözik, és elkezdi munkáját a városban.
– Reméljük, ő lesz a koncertterem vezetője, valamint, hogy bekapcsolódik a Művelődési Központ és a Művészeti Akadémia munkájába. Jó látni, hogy a legsikeresebbek visszatérnek Szerbiába, ez másokat is az itthon maradásra ösztönöz – hangsúlyozta a polgármester.
Az elhúzódó járványhelyzetre miatt Újvidék az Európa Kulturális Fővárosa címét 2021 helyett 2022-ben tölti be.

– Nagy megtiszteltetés és egyben kiváltság is, hogy Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz, ha egyszer feljut erre a térképre, senki sem tudja onnan letörölni! Jövőre sokat fogunk dolgozni a külvárosok rendezésén, a kulturális állomások hálózatának kiépítésén, illetve a kulturális turizmus fejlesztésén. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Újvidék 2022-ben felülmúlja Európa összes, korábbi kulturális fővárosát – jelentette be Maja Gojković. Kiemelte továbbá, hogy a kormány támogatásával folyatják a péterváradi városrész felújítási munkálatait. A rekonstruálást követően ez a rész a székváros talán legszebb része lesz.

– Újvidék már most egyedülálló a régióban a kulturális fejlesztési stratégia szempontjából, ennek ellenére nekünk további terveink vannak, olyanok, amelyek megvalósításra várnak. Több mint fél évszázad után felújítottuk a gondozatlan és nem biztonságos tereket, amelyek most a kultúrát és a művészeket szolgálják. Ezek olyan örökségek, amelyek megmaradnak a városnak – mondta Nemanja Milenković, aki bejelentette egy új, egyedi kultúrplatform, a Visit Novi Sad beindítását is. Ez digitális formában mutatja be Újvidéket nemcsak fővárosként, hanem a kultúra városaként is.