2024. április 24., szerda

Csaknem hatszáz felhasználója van a topolyai népkonyhának

A községi költségvetésből heti öt ételadagot biztosítanak fél éven keresztül

A Vöröskereszt topolyai szervezetében július 1-je óta új titkár, Budimir Marić látja el feladatot, akit a kinevezéséről és a novemberben újraindult népkonyhai szolgáltatásról kérdeztünk.

Budimir Marić

Budimir Marić


- Korábban önkéntesként vettem ki a részemet a Vöröskereszt munkájából, illetve a felügyelőbizottság elnökeként tevékenykedtem csaknem 30 éven át, tehát aktív tagként valóban van belelátásom a szervezet működésébe. Erről tudomása volt az igazgatóbizottságnak is, így amikor Lestár Tibor nyugdíjba vonult, engem bíztak meg e tisztség betöltésével. Az emberbaráti szervezetben a munkálkodásomat a '90-es évek háborús vérzivatarában kezdtem, az egykori Jugoszlávia területéről tájainkra érkezett menekültek elhelyezésével voltam megbízva. Később a felügyelőbizottság tagjaként azon munkálkodtam, hogy a közösségünk minél zökkenőmentesebben vegye az akadályokat, így az 1999-es bombázások idején és az azt követő években, akkor, amikor valamilyen nehéz időjárási körülménnyel, természeti katasztrófával kellett szembenéznünk. Egyébként ledolgoztam 35 munkaévet, ebből 10 évet a hadseregben a Vöröskereszt küldetéséhez hasonló munkakörben, 25 évet pedig az adóhivatalban töltöttem – mondta Budimir Marić, majd a járványhelyzetről szólt.

- Az önkéntesek és a háttértámogatás segítségével derekasan helytállt a Vöröskereszt, és ebben jelentős szerep jutott az elődömnek, Lestár Tibornak. A járványhelyzet számunkra irányt mutató is egyben, hogy hogyan kell a váratlan eseményeket műszakilag és emberi erőforrással helyesen lereagálni, és igyekszünk annak nyomán felkészülni minden más eshetőségre – hangsúlyozta a Vöröskereszt új titkára.
Az iránt is érdeklődtünk, hogy a népkonyha hogyan kezdte meg működését.

A Vöröskereszt topolyai konyhája az egyik legjobban felszerelt konyha a régióban

A Vöröskereszt topolyai konyhája az egyik legjobban felszerelt konyha a régióban

- Ebben az évben is november 1-jén kezdett el működni a népkonyha, az illetékes minisztérium rendelete alapján. Topolya ritka jó példával szolgálhat, hiszen a működés biztonságos hátterét támogatja a községi önkormányzat a költségvetésből. Ezúttal köszönetet mondok Szatmári Adrián községi elnöknek, hogy a járványügyi helyzetben a korábbi heti négy ételadag helyett a jövőben heti öt ételadagra kaptunk támogatást, hat hónapon keresztül. Ebben a pillanatban egy, a már bejáródott mechanizmus alapján, vagyis Topolya Község Szociális Központjának a javaslatára, illetve az illetékes bizottsági határozat értelmében 578 felhasználója van a népkonyhának a községben. Évek óta az az elvünk, hogy minőségi, tápláló ételadagokhoz jussanak a rászorulók, s eleve így szerezzük be az alapanyagokat is. A felnőttek számára félliternyi főtt ételt, illetve 250 gramm, vagyis fél vekni kenyeret. A gyermekek számára 3 deciliter főtt ételt és szintén 250 gramm kenyeret biztosítunk. Állami ünnepek alkalmával, így a minap is tartós ételt adtunk a felhasználóinknak, amit édes süteménnyel is kiegészítettünk. Ez utóbbi a beszerzőnk ajándéka volt a polgárok számára. Egy új elvet vezettem be a népkonyha működésébe, mindaddig nem hagyhatja el az épületet az étel, amíg személyesen nem győződtem meg a minőségéről. A munkaközösségünk megelégedésére eddig pozitív visszajelzéseket kapunk – fogalmazott a titkár, és elmondta azt is, hogy jelenleg két szakácsnő készíti az ételadagokat, egy illető szerződéssel, és két önkéntes felel a helyszínre juttatásáért, illetve ő maga is besegít, a helyszíneken pedig további önkéntesek végzik az étel kiosztását. Topolyán 173 felhasználó van, és két helyszínen folyik az átadás, a falvakban pedig további 14 ponton vehető át az étel.

A múlt hónapban Újvidéken tartományi szintű találkozón vehettek részt a községi szervezetek vezetői, amely alkalmat adott több, máshol jól bevált ötletnek a megvitatására is. Így a jövőben szeretnék felhívni a figyelmet minél szélesebb körben, de elsősorban az általános iskolás gyerekek körében az internetes függőség veszélyeire, valamint az önzetlen segítéségnyújtásra is – mondta végül Budimir Marić.