2024. április 20., szombat

Ismét lesznek mammográfiai vizsgálatok Óbecsén

Az Egészségházban december elsejétől már korszerű eljárással végzik a röntgenes emlőszűrést

December elsejétől ismét végeznek majd mammográfiai vizsgálatot az óbecsei Egészségházban, ráadásul ezt egy a korábbinál jóval korszerűbb eszközzel tehetik meg az intézményben.

Az óbecsei Egészségházban decemberre lehet időpontot kérni mammográfiára (Fehér Rózsa felvétele)

Az óbecsei Egészségházban decemberre lehet időpontot kérni mammográfiára (Fehér Rózsa felvétele)

– A Tartományi Egészségügyi Titkárság pályázatán nyertünk egy számítógépes vezérlésű, digitalizált mammográfiai rendszert. Eddig egy analóg típusú mammográfiai eljárást használtunk, amelyhez az elavultnak számító analóg filmelőhívásos módszert kellett alkalmaznunk. A sötétkamránk is több mint 30 éves volt, állandóan meghibásodott, és már néhány hónapja nem is működött, mert nem tudtuk megjavíttatni. Az új komputerizált radiográfiai rendszernek köszönhetően digitális diagnosztikai képet kapunk, amely sokkal jobb minőségű lesz az analógnál – tudtuk meg dr. Kosana Nešić igazgatónőtől, akinek elmondása szerint a mammográfia digitalizációjával emelkedik a radiológiai diagnosztika és az egészségügyi szolgáltatások színvonala, és sokkal eredményesebb lehet a mellrák diagnosztikája és a betegség megelőzése is.

Szerbiában a mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nők körében, évente mintegy négyezer új megbetegedést jegyeznek, amelybe 1600 nő bele is hal – ez a halálos kimenetelű rákos megbetegedések 18 százalékát jelenti, és ez a szám folyamatosan emelkedik, mivel a mellrákot nagyon gyakran már csak a betegség előrehaladott szakaszában ismerik fel. A korai diagnózist teszi lehetővé a mammográfia, ugyanis ezzel a röntgenvizsgálattal az olyan 2 cm-nél kisebb daganatot is fel lehet ismerni, amely tapintással még nem érzékelhető.

Az óbecsei Egészségházba a mammográfiai vizsgálatra a választott orvosnál kell időpontot kérni.