2024. április 26., péntek

Ötletes programok a csendes generációnak

A szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér önkénteseivel novemberben az online térben találkozhatunk

A szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér önkéntesei ebben a hónapban is színes programokkal készülnek. Ezek a járványhelyzet miatt az online térbe kerültek át. A fiatalok tavasszal, a karantén idején is igen aktívak voltak, hiszen mindennap tematikus videókkal, bejegyzésekkel készültek a Facebookon. A novemberi programokról és az idei, rendhagyó év tapasztalatairól Hulló Zsófia, a közösségi tér vezetője számolt be lapunknak.

– Úgy döntöttünk, hogy az összes novemberi programunkat online fogjuk közvetíteni azért, hogy ezzel is kiküszöböljük a járvány terjedését. Szeretnénk, ha a fiatalok is felelősségteljesen viselkednének, és nem betegednének meg. Például szerdán egy koncertvetítést terveztünk. A járvány miatt ezt az ötletet egy kicsit megváltoztattuk, hiszen nem koncertet vetítettünk, hanem az egyik önkéntesünk, dj Kovacs zenélt élőben a közönségnek. Dj Kovacs most nagyon felkapott a fiatalok körében. A program azért is érdekes, mert ha valaki szeretne ebbe bekapcsolódni, eljöhet hozzánk, hogy felvegyünk egy ilyen vagy hasonló jellegű videót. A következő programunk november 17-én, kedden lesz, egy beszélgetést tartunk a Természet és a művészet ihletője címmel. Hulló István biológus és Cvitkó Beatrix képzőművész fognak beszélgetni arról, hogy mit jelent a természet egy biológus és egy művész számára, vagyis hogyan ihleti meg a zenészeket, a festőket, a költőket… Az előadást 18 órától lehet online követni – tudtuk meg Hulló Zsófiától. Mint hozzátette, a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér nemrégiben ifjúsági irodalmi pályázatot hirdetett meg Írd ki magadból! címmel amelyre három kategóriában lehetett jelentkezni: horror, krimi és fantasy. A beküldött írásokat Bíró Tímea költő, újságíró, Benedek Miklós költő, újságíró, Fodor András író és Szloboda Szebasztián, az egyik önkéntesünk fogják elbírálni. A pályázat díjátadója jövő pénteken, november 20-án 18 órakor lesz.

– Nagyon sok pályamunka érkezett. Ezek a Képes Ifjúságban is meg fognak jelenni. Az egyik nagyon jó írást színpadra is fogjuk vinni. A hónap végén, november 23-a és 27-e között Jótékonysági Zenei Fesztivált tartunk a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Térben. Ez a rendezvény azért jótékonysági, mert mi is szeretnénk gyűjteni Pál Gajódi Olivér gyógyulásáért. Ki fogunk helyezni a közösségi térben egy dobozt. Próbáljuk népszerűsíteni azt a lehetőséget is, hogy aki szeretné, sms-sel vagy a számlaszámra utalva segítse Olivért. A zenei fesztivál úgy fog kinézni, hogy mindennap más zenei stílust mutatunk be. Lesz rock, jazz, hiphop. A hét második felében a mai fiatalok kedvenceit, a trap- és a technozenét mutatjuk be. A zenei stílusokról egy-egy előadást is hallhatunk majd, és ezután koncertek is lesznek. Ezt a programot is online kell lebonyolítanunk. Az önkénteseink nagyon kreatívan oldották meg. Mindent részletesen felvesznek, és majd showműsor-szerűen fogják leadni a videókat a Facebook-oldalunkon. Ha a pozitív oldalát nézzük, akkor Olivérnek is tudunk segíteni, és bárki tud csatlakozni, aki személyesen nem tudott volna eljönni. A fesztivál idején mindennap 17 órától lehet követni a videókat. Bármely generáció képviselője meg tudja nézni ezeket a felvételeket, és betekintést nyerhet abba, hogy mit csinálnak a szabadkai magyar fiatalok a mindennapokban – emelte ki Hulló Zsófia.

A koronavírus-járvány kezdetén az önkéntesek nem tudtak találkozni egymással, így a megbeszélések online folytak. A fiatalok akkor sem tétlenkedtek, hanem mindennap megpróbálták színes tartalmakkal szórakoztatni az érdeklődőket.

– Ifjúságsegítőként az a tapasztalatom, hogy a fiatalok sokkal jobban féltek a járvány első hulláma idején, mint most. Ez azért nem jó, mert most sokkal több fertőzött van, és jobban oda kellene figyelni arra, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Közös megegyezés alapján arra jutottunk, hogy nem szeretnénk bezárni a közösségi teret, és online megbeszéléseket tartunk a Zoom applikáción keresztül. Összeállítottunk egy táblázatot, amelybe mindenki be tudja írni, hogy mely időpontokba szeretne bejönni személyesen. Mindenkinek lemérjük a lázát, maszkot viselünk, fertőtlenítőt használunk, és nagyon kevesen vagyunk egyszerre bent. Megbeszéljük, hogy miként lehetne felvenni ezeket az eseményeket úgy, hogy ne legyen unalmas a közönségnek. A fiatalokat motiválja ez az egész, hogy csinálunk valamit, és nem adjuk fel. Bejönnek, leírják előre a szöveget, felveszik egymást videóra, egyeztetnek az előadóval. Nem csüggednek annyira, mint a karantén idején, amikor nem tudtunk találkozni. Most úgy oldjuk meg, hogy nem egyszerre találkozunk, hanem csak néhányan vagyunk bent. Nagy kihívás az is, hogy az összes videót meg kell vágni, úgyhogy az informatikusainknak sok dolgunk van. A pályázatok írásából is többen kiveszik a részüket. Igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyekbe sok fiatalt be tudunk vonni a háttérmunka szervezésébe. A mai fiatalokat általában csendes generációnak szokták nevezni, akik nem igazán csinálnak mást, csak a telefonjuk előtt ülnek. Ezt úgy próbáltuk megoldani, hogy mindenkinek jó legyen, és mindannyian aktívak legyenek – mondta Hulló Zsófia.

Tavasszal, a karantén ideje alatt is aktívak voltak a közösségi tér önkéntesei, hiszen mindennap tematikus programokkal készültek az online térben.

– Az az időszak egy kicsit nehezebb volt, hiszen a legtöbben megijedtek. Mi a közösségi térben próbáltunk segítőkészen és pozitívan hozzáállni ehhez az egészhez. Sűrűbben tartottunk online megbeszéléseket, és akkor jutott eszünkbe az, hogy minden napra más programokat találjunk ki. Olyanokat, amelyek más-más egyéniségeket fognak meg. Volt Kreatív keddünk, Csacsogó csütörtökünk, amikor élőben beszélgetett két ember. Verseket mondtunk, különböző képeket osztottunk meg, ajánlottunk egymásnak filmeket, könyveket. Felvettük azt, hogy ki mit csinál otthon. Praktikus tanácsokat is megosztottunk egymással, például azt, hogy ki mit főz otthon. Később örültünk, hogy végre kinyithattuk a teret. Most úgy próbáljuk átvészelni ezt a helyzetet, hogy senki ne sérüljön lelkileg. Vannak olyan önkénteseink is, akiknek a szülei külföldön dolgoznak, és nem tudnak velük találkozni. Mi a közösségi térben egy kis családot próbálunk összekovácsolni, és segítjük egymást. Aki szeretne hozzánk csatlakozni, azt továbbra is várjuk – emelte ki Hulló Zsófia.

A novemberi programokat a közösségi tér Facebook-oldalán kísérhetik figyelemmel. A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt programjaként működik, és programjait a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.