2024. április 24., szerda

Alapok a tartomány működéséhez

Költségvetési és kormánytisztségekre vonatkozó kérdésekkel foglalkozott pénteki ülésén a vajdasági képviselőház

Eredetileg későbbre tervezte a tartományi parlament ülését Pásztor István házelnök, de az aktuális kedvezőtlen járványhelyzet miatt végül olyan döntés született, hogy pénteken legyen az ülés, még ha kevesebb napirendi pont megvitatását is tudták addigra előkészíteni. Pásztor az újságíróknak elmondta, téma lenne még bőven további ülésekre is, mindvégig azonban a szakemberek véleményét fogja alapul venni az ülések összehívásakor. Hozzátette, ezen az ülésen olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyek lehetővé teszik a tartományi szervek jogszerű működését, a jövő évi költségvetés előkészítésének megkezdését, s ez most a legfontosabb szempont. Közölte azt is, hogy a titkárhelyettesi tisztségek kiosztásakor Ótott Róbert, a Vajdasági Magyar Szövetség politikusa ismét betöltheti a Tartományi Mezőgazdasági Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettesi funkcióját, de a parlament főtitkár-helyettesi pozíciójára is kineveznek egy VMSZ-es politikust, Bájity Boriszt. A titkárhelyettesi javaslatokat Igor Mirović kormányfő terjesztette a képviselők elé.

Rövid egyeztetés az ülés kezdete előtt (Fotó: Ótos András)

Rövid egyeztetés az ülés kezdete előtt (Fotó: Ótos András)

A költségvetés kapcsán a tavalyi zárszámadást, az idei évre vonatkozó első féléves, továbbá háromnegyed éves jelentéseket is megvitatta és elfogadta a ház. A hatalmi koalíciót képező pártok méltatták, az ellenzék bírálta a jelentések tartalmát. Smiljka Jovanović pénzügyi titkár arra helyezte a hangsúlyt, hogy a múlt évi költségvetés az eddigi legjobbnak bizonyult a megvalósítás terén, mivel kilencven százalék feletti volt a teljesítés: ez a projektumok befejezését jelenti. A körülményekhez képest véleménye szerint az idei büdzsé alakulása is ideálisnak mondható mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. Pintér Anna-Mária, a VMSZ képviselője a következetes munka eredményének, a polgárokért vállalt felelősség folytatásának nevezte a magyar pártba tartozó tisztségviselők kinevezését is, de a költségvetési jelentések kapcsán is egy ilyen kiszámítható politika folytatásáról beszélt. Az elmúlt húsz év legjobb eredményének nevezte a 2019. évi zárszámadást Nenad Borović, a Szerb Haladó Párt képviselője is.

Az ellenzék, ezzel ellentétben, nem látta az ideális eredményeket az adatokból. Aleksandar Odžić, a Vajdasági Front frakcióvezető-helyettese közölte, Vajdaság költségvetése továbbra is fele mint Belgrád városé, s a pénz hatvan százalékát köztársasági átutalások teszik ki, a tartománynak nincs saját bevétele. Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője nem a vajdasági bevételek miatt aggódott, hanem a pénzköltés módja miatt, úgy fogalmazott, hogy semmilyen problémát sem oldott meg a hatalom, sok helyütt továbbra sincs ivóvíz, aszfalt Vajdaságban, ami a legalapvetőbb megélhetési feltételnek számít.

A képviselők döntöttek az idei költségvetésnek az Állami Számvevőszék általi felülvizsgálatának igényléséről, amit az ülés előtt Pásztor úgyszintén fontosnak nevezett, mert hozzájárul a tartomány normális, szabályok szerinti működéséhez. Ha csak ennyit is sikerül az idén elfogadni, máris szavatoltuk a jogszerű munkát – állapította meg.

A legnagyobb valószínűség szerint még egy ülést tartanak meg Újvidéken az idén, ezen a jövő évi költségvetést fogadják majd el, amennyiben a járványhelyzet nem teszi a vártnál korábban lehetővé a nagyobb volumenű munka megkezdését.