2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Keresik az egyensúlyt

Az egészségügyi tárca képviselői szerint az illetékesek 1-2 napon belül dönthetnek új intézkedésekről

Sokakat meglepetésként ért, hogy habár az elmúlt két hétben minden korábbi rekordot megdöntöttek a járványügyi mutatók, a köztársasági egészségügyi válságstáb e heti ülésén sem született döntés újabb korlátozásokról, vagy óvintézkedésekről. A pénteken megtartott járványügyi helyzetelemző sajtótájékoztatón Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára először kifejtette, hogy a járványhelyzet rendkívül érzékeny és a járvány harmadik hulláma minden tekintetben „lekörözi” az előző kettőt, továbbá különösen sokáig tart, majd közölte, hogy éppen az említettek miatt óvatosak a további korlátozások foganatosításának a tekintetében. Az államtitkár álláspontja az, hogy inkább az eddig alkalmazott intézkedések betartatására lenne érdemes összpontosítani. Mint hozzátette, hatályba lépett a lakosságnak a fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény módosítása, amely a remények szerint jelentős mértékben hozzájárul a járványügyi intézkedéseknek az eddigiekhez képest hatékonyabb betartatásához. Nem az a lényeg, hogy minél több polgárt megbüntessenek az arra mostantól felhatalmazott szervek, hanem az, hogy mindenki következetesen betartsa az intézkedéseket, nyomatékosította Mirsad Đerlek.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mirsad Đerlek államtitkár szerint csupán a lakosság 4-5 százaléka nem tartja be a korlátozásokat, „ennek köszönhető az is, hogy Szerbiában, a többi országgal ellenben, ennyire jó a járványhelyzet”. Az élet nem állhat meg, tette hozzá a tisztségviselő, mondván, hogy továbbra is igyekeznek egyensúlyt találni az egészségügyi és a gazdasági érdekek között. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a szabadban legalább a forgalmas sétálóutcákban kötelezővé teszik a védőmaszkot, de az éjszakai szórakozóhelyek tekintetében is további korlátozásokról beszélgettek, ám minderről egyelőre nem született döntés, nyomatékosította Mirsad Đerlek, aki az egészségügyi tárcavezetőhöz hasonlóan közölte, hogy a következő egy-két napban dönthetnek az esetleges új korlátozásokról. Az államtitkár arra kérte a fiatalokat, hogy ne menjenek szórakozni, illetve kerüljék azokat a helyeket, amelyeken a vírus akadálymentesen terjed, ehelyett inkább maradjanak otthon családjukkal.

EGYESEKNEK KÖTELEZŐ LESZ A VAKCINA

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mi az új korlátozások elfogadásának az akadálya, Mirsad Đerlek kifejtette: mostanra, nyolc hónappal a járvány kezdete után, a szakértők sok mindent megtanultak a vírusról. Ráébredtek, hogy nemcsak a COVID-páciensekre fontos odafigyelni, hanem minden egyéb, egészségügyi problémával küzdő személyre. Senki nem hitte, hogy a járvány eddig tart, meg kell tanulni együtt élni azzal, legalább addig, amíg a többség számára nem válik elérhetővé a védőoltás és közben megőrizni a gazdaság stabilitását, érvelt Mirsad Đerlek, majd megerősítette, hogy Szerbia az idei év végétől kezdve a következő év végéig, az Egészségügyi Világszervezet COVAX vakcinabeszerzési programjának keretében 1,8 millió adagnyi védőoltást vásárolhat meg, ám első körben az egészségügyi dolgozókat, a rendőrség és a katonaság dolgozóit oltják be. Az esetleges kötelező vakcinációra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Mirsad Đerlek annyit mondott, hogy az előbb említett törvénymódosítással a törvényhozás egyebek mellett ezen a területen ruházta fel az eddigiekhez képest nagyobb hatáskörökkel az egészségügyi minisztert.

– Mindenkinek javasolnám, hogy igényelje a koronavírus ellenes védőoltást, természetesen azt követően, hogy az elérhetővé válik és amikor befejeződik az egészségügyben dolgozók, a rendőrség és a katonaság kötelező immunizációja. Az említett ágazatokban dolgozóknak gondoskodniuk „kell” az országról. Ha ők megbetegszenek, nem lesz, aki gondoskodjon a páciensekről – fejtette ki Mirsad Đerlek, majd reményének adott hangot, hogy az állam, a bejelentésekkel összhangban, valóban minden polgár számára térítésmentesen teszi elérhetővé a védőoltást.

3499 FERTŐZÖTT – 17 ELHUNYT

A pénteki járványügyi jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 14.116 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3499 eredménye volt pozitív, a pozitivitás aránya 24,78 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 158 személynek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 17 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 972-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 1,26 százalék. Jelenleg 3564 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1.482.280 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 77.264 eredménye volt pozitív.

A csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában azonosított fertőzöttek közül 1597 személy belgrádi lakos, 330-an újvidéki, 113-an pedig niši lakosok. Az egészségügyi dolgozók között 942 fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 49 személyt kórházban kezelnek.

Aktuális jelentésében a Tartományi Közegészségügyi Intézet,négy nappal korábbi jelentésével ellenben már nem különösen rossznak, hanem rendkívülinek értékelte a járványhelyzetet a tartományban. Jelenleg 5811 aktív fertőzést tartanak nyilván Vajdaságban – hétfőn 3828 volt ez a szám. Újvidéken 3058 az aktív fertőzések száma – három nappal korábban 2144 volt.

A Tartományi Közegészségügyi Intézet értékelése szerint 13 helyi önkormányzat területén rendkívüli a járványhelyzet, ezek a következők: Újvidék, Nagybecskerek, Mitrovica, Karlóca, Pancsova, Palánka, Versec, Alibunár, Ópáva, Zsablya, Zichyfalva, Magyarcsernye és Belcsény. Zomborban, Nagykikindán, Óbecsén, Kúlán, Verbászon, Rumán, Temerinben és Inđiján különösen rossz a járványhelyzet, míg Szabadkán, Kevevárán, Szenttamáson, Titelen, Fehértemplomban, Törökbecsén, Antalfalván és Törökkanizsán kedvezőtlen. Ami a Vajdaságban működő felnőttek és idősek otthonait, illetve a szociális ellátórendszer többi bennlakásos intézményét illeti, a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság aktuális jelentésének értelmében 19 létesítményben jegyeztek fertőzést – két nappal korábban 15 volt ez a szám –, 29 lakónak – két nappal korábban 3 lakó volt fertőzött – és 36 alkalmazottnak – kedden 27 volt a fertőzött alkalmazottak száma – a szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét. Egyebek mellett a pancsovai, a nagybecskereki, az antalfalvi, a rumai, verbászi, a palánkai, a zombori és az újvidéki limáni idősek otthonában, továbbá az óléci elmegyógyintézetben, a kamenicai gyermekfaluban és a Szabadkai Kolevka Gyermekotthonban jegyeznek fertőzöttet.