2024. április 19., péntek

A csehek megelőzték az olaszokat és a spanyolokat

Csehország a vásárlóerő-paritáson számított bruttó hazai termék (GDP) tekintetében megelőzi a két legfejlettebb dél-európai országot, Olaszországot és Spanyolországot.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzése alapján az elmúlt egy évben Csehország egy főre eső GDP-je elérte a 38.120 dollárt – írja az Indikator hírportál. Figyelembe kell venni azonban, hogy az adatok a 2020. évre vonatoznak, amikor a koronavírus-járvány által kiváltott válság leginkább az olasz és a spanyol gazdaságot sújtotta. Az IMF szakértői úgy vélik azonban, hogy Csehország a válság után is megőrizheti az előnyét a két országgal szemben. Azzal számolnak, hogy az egy főre eső GDP növekedni fog a következő években is, és várhatóan a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre eső GDP-ben a csehek a 25. helyet foglalják majd el az országok rangsorában. A szakértők szerint ennek alapján Csehország 2025-ig megelőzi Új-Zélandot és Japánt is.

– Az IMF adatai alapján Olaszország egy főre jutó GDP-je 37.905 dollár, Spanyolországé pedig 36.086 dollár. Csehországnak sikerült megelőznie mind a két országot a koronavírus-járvány első hulláma idején – közölte Lukáš Kovanda, a Trinity Bank vezető közgazdásza.

Hozzátette, hogy az olasz és a spanyol gazdaság visszaesése, ami megmutatkozik az egy főre eső GDP-n is, súlyosabb az olyan közép-európai országok visszaesésénél mint például Csehország vagy Szlovákia.